Zupa krem z cebulowatych

0 (0 ocen)

Bardzo lubię zupę cebulową. Tym razem postanowiłam przygotować ją w nieco rozbudowanej wersji. Zupa wyszła wprost wyśmienita. Kremowa, aromatyczna – po prostu pycha!

Składniki:

  • 5 średnich białych cebul (350 g)
    36 cm – owy kawałek pora (250 g)
    4 duże ząbki czosnku
    2 większe marchewki (łącznie 250 g)
    2 łyżki posiekanej pokrzywy
    1 łyżka posiekanej mięty
    2 łyżki masła
    200 g serka naturalnego kremowego fromage 24,5% tłuszczu
    ½ szklanki suchej kaszy kuskus
    1 L bulionu warzywnego
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    prażone orzechy włoskie do przybrania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa krem z cebulowatych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z cebulowatych 1. Pora oraz obraną cebulę, czosnek i marchewkę drobno pokroić. W garnku rozpuścić masło. Dodać rozdrobione warzywa, wsypać kozieradkę, imbir, gałkę muszkatołową i chilli. Dusić 10 min, często mieszając. Całość zalać bulionem. Gotować 20 min.
  • Zupa krem z cebulowatych 2. Po tym czasie wsypać kaszę, dodać serek, pokrzywę i miętę. Wymieszać i gotować jeszcze 5 – 7 min.
  • Zupa krem z cebulowatych 3. Zupę zblendować, następnie doprawić do smaku. Każdą porcję posypać prażonymi orzechami włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować