Bardzo lubię zupę cebulową. Tym razem postanowiłam przygotować ją w nieco rozbudowanej wersji. Zupa wyszła wprost wyśmienita. Kremowa, aromatyczna – po prostu pycha!
Składniki:
5 średnich białych cebul (350 g)
36 cm – owy kawałek pora (250 g)
4 duże ząbki czosnku
2 większe marchewki (łącznie 250 g)
2 łyżki posiekanej pokrzywy
1 łyżka posiekanej mięty
2 łyżki masła
200 g serka naturalnego kremowego fromage 24,5% tłuszczu
½ szklanki suchej kaszy kuskus
1 L bulionu warzywnego
½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
szczypta chilli
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
prażone orzechy włoskie do przybrania
Komentarze