Kajmako - sernik z kulkami

0 (0 ocen)

Pyszne i efektowne ciasto, które na pewno zachwyci domowników oraz gości. Sernik z rodzynkami, przykryty warstwą masy kajmakowo – jogurtowej, ze smaczną ozdobą w postaci kuleczek kokosowo – kakaowych. Całość na kruchym spodzie pachnącym piernikiem. Pychota!

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    3 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    500 g twarogu półtłustego 4%
    3 jajka
    1 szklanka rodzynków (150 g)
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Masa kajmakowa:
    1 puszka kajmaku – masy krówkowej o smaku tradycyjnym (460 g)
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10%
    3 jajka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Kulki:
    1 kopiasta szklanka wiórek kokosowych (100 g)
    2 jajka
    1 łyżka kakao naturalnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kajmako - sernik z kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kajmako - sernik z kulkami 1. Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. Masą wylepić dno oraz boki (ok. 2 cm wys.) formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Kajmako - sernik z kulkami 2. Piec 15 min (180 st. C).
  • Kajmako - sernik z kulkami 3. Składniki przeznaczone na masę serową dokładnie wymieszać.
  • Kajmako - sernik z kulkami 4. Wyłożyć na podpieczony spód.
  • Kajmako - sernik z kulkami 5. Podobnie wymieszać składniki przeznaczone na masę z kajmakiem.
  • Kajmako - sernik z kulkami 6. Masę wylać na warstwę serową.
    Wiórki, jajka oraz kakao zagnieść i uformować nieduże kulki (48 szt.), które równomiernie ułożyć na warstwie kajmakowej.
  • Kajmako - sernik z kulkami 7. Formę z ciastem ponownie włożyć do piekarnika. Piec 50 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować