Sernik na zimno z kulkami kokosowymi

4.48 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten sernik jest bardzo łatwy do przygotowania, lekki i orzeźwiający, nie jest on bardzo słodki - słodyczy dodają mu kulki kokosowe :) Jest to serniczek idealny do popołudniowej kawki w gronie przyjaciół, czy orzeźwiający, chłodny deser w cieplejsze dni :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 22x30 cm:
    BISZKOPT:
    3 jajka
    3/4 szklanki mąki
    ½ szklanki cukru białego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego domowego
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka octu
    szczypta soli

    SER:
    3 łyżeczki żelatyny +
    25 ml zimnej wody
    1 kg twarogu sernikowego w wiaderku (u mnie waniliowy)
    2 galaretki dowolne (u mnie pomarańczowe) +
    400 ml gorącej wody
    15 g czekolady gorzkiej

    KULKI KOKOSOWE (około 40 sztuk):
    1/3 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    100 g wiórek kokosowych
    100 g masła
    100 g mleka w proszku
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik na zimno z kulkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrami, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Żółtka rozbijamy widelcem z octem, łączymy z pianą i delikatnie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i również delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy olej i delikatnie mieszamy.
  • 2. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut (z termoobiegiem). Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, następnie odklejamy go od papieru do pieczenia i pozostały na nim biszkopt zeskrobujemy, rozdrabniamy palcami na malutkie kawałki i przekładamy na talerzyk.
  • 3. KULKI KOKOSOWE:
    Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, by miało temperaturę pokojową. Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy, wsypujemy cukier, mieszamy aż do rozpuszczenia (nie zagotowujemy). Następnie wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy i studzimy.
  • 4. Do wystudzonego dodajemy masło oraz mleko w proszku, całość ucieramy mikserem. Masę wkładamy do lodówki (aż będzie twardsza).
  • 5. Następnie formujemy z niej kulki, każdą obtaczamy w biszkopcie (jeśli nie przywarł nam biszkopt do papieru do pieczenia, możemy zastąpić go zmielonymi biszkoptami).
  • 6. SER:
    Galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia (najlepiej miskę z galaretkami włożyć do zimnej wody, by szybciej ostygły). Czekoladę ścieramy na tarce. Twaróg przekładamy do miski, ubijamy go mikserem (około 2 minuty).
  • 7. Żelatynę wsypujemy do garnuszka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 10 minut a następnie lekko podgrzewamy by rozpuścić żelatynę, na małym ogniu, mieszając – nie zagotowujemy. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 1 łyżkę sera i dokładnie mieszamy.
  • 8. Garnuszek z żelatyną lekko studzimy (np. oblewając zimną wodą) i taką żelatynę wlewamy do sera i dokładnie ubijamy mikserem. Następnie do sera dodajemy -ubijając cały czas mikserem- po łyżce zimnej galaretki (płynnej, nie stężałej).
  • 9. Na końcu dodajemy startą czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką. Ser wylewamy na biszkopt.
  • 10. Na delikatnie zastygnięty ser wykładamy kulki kokosowe, delikatnie wciskając je w masę. Ciasto wkładamy do lodówki aż ser zastygnie, najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały Twaróg Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować