Słodkie, kruche jabłka łagodzą nieco smak ostrej cebuli,a uprażone pestki dyni i słonecznika idealnie chrupią.Ta sałatka sprawdzi się też świetnie jako pasta na kanapki:)
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1 cebula drobno posiekana
1 i ½ jabłka pokrojonego w kostkę
½ filiżanki pestek słonecznika i dyni
1 łyżka majonezu
1 ogórek zielony
3 ugotowane jajka
2 łyżki jogurtu greckiego
sok z ½ cytryny
torebka makaronu z zupki chińskiej
sól/pieprz do smaku
koperek
czerwona cebula
szczypiorek
Kaczy żer z tuńczykiem i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron zalewamy gorącą wodą.Następnie gotowy,odcedzamy i polewamy zimną wodą.
Pestki słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni.
Tuńczyka bardzo starannie odsączamy z zalewy. Jajka i ogórka drobno kroimy.
Łączymy wszystkie składniki sałatki w dużej misce, w której będzie wygodnie mieszać.
Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Na koniec dodajemy majonez z jogurtem i dodajemy do sałatki.Ja zdjęcie zrobiłam przed podaniem sosu.Dekorujemy jak na zdjęciu.Smacznego.
Komentarze