Filet z kurczaka w bazyliowym pesto z suszonymi pomidorami i mozzarellą

4.46 (157 ocen)

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Świetna alternatywa dla zwykłego panierowanego fileta. Pieczony w piekarniku z wyraźnie bazyliową nutą i suszonymi pomidorami, dodatek pora tylko zaostrza smak, a mozzarella powoduje że jest soczysty. Polecam na obiad z młodymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek smakuje obłędnie! Obiad lekki który robi się naprawdę szybko...

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 pojedynczych sztuk piersi z kurczaka
    4 łyżki bazyliowego pesto
    10 dag suszonych pomidorów w oliwie
    Kawałek pora
    2 kulki sera mozzarella w zalewie
    Granulowany czosnek do smaku
    Sól himalajska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.46 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto

Filet z kurczaka w bazyliowym pesto z suszonymi pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Filety z kurczaka opłukać z wierzchu ponacinać delikatnie nożem tworząc kieszonki tak aby nie przeciąć mięsa do końca, wysmarować mięso bazyliowym pesto, por i suszone pomidory pokroić na paseczki, powciskać równomiernie w powstałe kieszonki , oprószyć solą i pieprzem ułożyć w naczyniu żaroodpornym na sam koniec powciskać w mięso ser mozzarella pokrojony na kawałki.
    Naczynie przykryć folią aluminiową.
  • Przygotowanie 2. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50minut. Kilka minut przed końcem pieczenia folię zdjąć i delikatnie przyrumienić.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować