Kaczka nadziana kaszą bulgur, kiszoną kapustą i leśną nutą

  • wyświetlono: 310 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona soczysta kaczka z chrupiącą skórką z rozmaitymi ziołami, zdrową kaszą bulgur, aromatyczną kiszoną kapustą i pachnąca leśnymi grzybami to świetny pomysł na obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad.

Ewelina Marcin
  • 8 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Składniki zestaw A - podział składników na konkurs:
Składniki podstawowe z zestawu:
1 kaczka (2,6kg)
100g kaszy bulgur
250g kiszonej kapusty

Składnik podstawowy dodatkowy:
450g obgotowanych leśnych grzybów

Składniki robocze:
1 małą cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kminku
3 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
3 łyżki masła
pieprz
sól
olej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kaczka nadziana kaszą bulgur, kiszoną kapustą i leśną nutą

  • Kaczka nadziana kaszą bulgur, kiszoną kapustą i leśną nutą1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, majerankiem i przyprawą do kurczaka. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 2. Kaszę bulgur przepłukać zimną wodą i sparzyć w osolonym wrzątku.
  • Kaczka nadziana kaszą bulgur, kiszoną kapustą i leśną nutą3. Kapustę drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać kminek i gotować do momentu miękkości kapusty.
  • Kaczka nadziana kaszą bulgur, kiszoną kapustą i leśną nutą4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby i chwilę smażyć. Następnie dodać odcedzoną kapustę, sparzoną kaszę i smażyć jeszcze 5-6 minut. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • Kaczka nadziana kaszą bulgur, kiszoną kapustą i leśną nutą5. Kaczkę napełnić farszem i dokładnie spiąć wykałaczkami.
  • Kaczka nadziana kaszą bulgur, kiszoną kapustą i leśną nutą6. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, dodać na kaczkę kawałki masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 2,5godziny. Podczas pieczenia co 20 minut podlewać kaczkę płynem, który powstał na danie naczynia. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć pokrywę naczynia i piec kaczkę aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kaszakapustaDanie obiadowekiszona kapustadróbgrzyby leśnekaczkaobiadniedzielny obiaddaniepieczona kaczkakaczka faszerowanaświąteczne daniekreatywnedanie z piekarnikakasza bulgurprzepis_miesiąca1000kreatywne_gotowanie15kaczka leśnakaczka z grzybami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Schab duszony z warzywami i kaszą bulgur

Dodane przez: kasik1p3

Schab duszony z warzywami i kaszą bulgur

Połączenie mięsa, warzyw i kaszy...

Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą

Dodane przez: Cukiereczek

Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą

Krokiety to obowiązkowa pozycja...

Leczo z kaszą bulgur

Dodane przez: joanna30

Leczo z kaszą bulgur

Kasza bulgur jest niezwykle zdrowa,...

Kaczka/Kasza/Kapusta/Żurawina

Dodane przez: Maksymilian Przybylski

Kaczka z kaszą gryczaną, kapustą i brukselką...

Sezonowe połączenie nowoczesności...

Gołąbki z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną podane z sosem pieczarkowym

Dodane przez: Joanna Kryla

Gołąbki z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną...

W tym roku na Boże Narodzenie postanowiłam...

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I PIECZARKAMI

Dodane przez: violast11

Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Łazanki z kapustą to proste i szybkie...