Kaczka nadziana kaszą bulgur, kiszoną kapustą i leśną nutą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona soczysta kaczka z chrupiącą skórką z rozmaitymi ziołami, zdrową kaszą bulgur, aromatyczną kiszoną kapustą i pachnąca leśnymi grzybami to świetny pomysł na obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki zestaw A - podział składników na konkurs:
    Składniki podstawowe z zestawu:
    1 kaczka (2,6kg)
    100g kaszy bulgur
    250g kiszonej kapusty

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    450g obgotowanych leśnych grzybów

    Składniki robocze:
    1 małą cebula
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki kminku
    3 łyżeczki majeranku
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    3 łyżki masła
    pieprz
    sól
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Kaczka nadziana kaszą bulgur, kiszoną kapustą i leśną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczka nadziana kaszą bulgur, kiszoną kapustą i leśną nutą 1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, majerankiem i przyprawą do kurczaka. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 2. Kaszę bulgur przepłukać zimną wodą i sparzyć w osolonym wrzątku.
  • Kaczka nadziana kaszą bulgur, kiszoną kapustą i leśną nutą 3. Kapustę drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać kminek i gotować do momentu miękkości kapusty.
  • Kaczka nadziana kaszą bulgur, kiszoną kapustą i leśną nutą 4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby i chwilę smażyć. Następnie dodać odcedzoną kapustę, sparzoną kaszę i smażyć jeszcze 5-6 minut. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • Kaczka nadziana kaszą bulgur, kiszoną kapustą i leśną nutą 5. Kaczkę napełnić farszem i dokładnie spiąć wykałaczkami.
  • Kaczka nadziana kaszą bulgur, kiszoną kapustą i leśną nutą 6. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, dodać na kaczkę kawałki masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 2,5godziny. Podczas pieczenia co 20 minut podlewać kaczkę płynem, który powstał na danie naczynia. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć pokrywę naczynia i piec kaczkę aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować