Kaczka nadziana kaszą ,jabłkami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna o chrupiącej skórce kaczka.
Jej mięsko jest delikatne i bardzo smaczne, rozpływa się w ustach.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kaczka 1 szt. około 2,5 kg,
    jabłka 2 - 3 szt,
    suszona żurawina 2 garście,
    ząbki czosnku 3 szt,
    woreczek kaszy jęczmiennej (może być gryczana),
    masło kilka plastrów,
    sól i pieprz,
    majeranek,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka nadziana kaszą ,jabłkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kaczka nadziana kaszą,jabłkiem i żurawiną 1. Kaczkę o wadze ponad 2, 5 kg oczyścić, umyć i osuszyć.
    Następnie natrzeć dobrze w środku jak i z zewnątrz przyprawami oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
    Kaczkę przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki.
    Woreczek kaszy ugotować na sypko.
    Ugotowaną kasze połączyć z obranymi i pokrojonymi jabłkami oraz z suszoną żurawiną.
    Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
    Farszem nadziać kaczkę, otwory kaczki spiąć wykałaczkami lub zaszyć nitką kuchenną.
    Gotową kaczkę włożyć do prodiża, obłożyć plasterkami masła oraz pokrojonymi jabłkami.
    Piec około 2 - 2,5 godziny.
    Kaczkę można włożyć do nagrzanego piekarnika i piec według uznania.
    1 Kg. kaczki to 1 godzina pieczenia.

    Mnie się zepsuł piekarnik dlatego użyłam prodiża.

Porady

Czas podany to czas przygotowania + czas pieczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować