Bagietka nadziana kiszoną kapustą, a’la kulebiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 3 godziny lub dłużej (na przykład na noc). Po tym czasie grzyby odcedzić i pokroić.
Kapustę wraz z grzybami ugotować, aż zmiękną. Odcedzić, wycisnąć i całość drobno posiekać.
Cebulę drobno pokroić i usmażyć na oliwie.
Kapustę i cebulę wymieszać. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Bagietkę podzielić na dwie lub trzy części, każdą część wydrążyć długim nożem.
Kapustą napełnić ściśle wydrążone kawałki bagietki.
Bagietkę przełożyć na folię i położyć na blaszce do pieczenia w piekarniku. Posmarować całą bułkę oliwą z oliwek i zawinąć folię.
Piec około 20 minut w 200 stopniach.
Komentarze