„Jeżyki” – kotlety mielone z indyka z ryżem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lubicie kotlety mielone? Kto ich nie lubi? ;)Dziś miałam ochotę na kotlety mielone a że ogarnęło mnie lenistwo i nie chciało mi się gotować ryżu do obiadu, to zrobiłam takie oto pyszne „jeżyki”. Żeby było bardziej zdrowo i dietetycznie ugotowałam je na parze. Wyszło pysznie, spróbujcie :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 500g filetu z piersi indyka
    – 1 duża cebula
    – 2 ząbki czosnku
    – 100g ryżu ( u mnie paraboliczny)
    – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, kurkuma, papryka słodka wędzona, oregano, bazylia, sól i pieprz)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

„jeżyki” – kotlety mielone z indyka z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek należy bardzo dokładnie wypłukać ryż. Mięso z indyka zmielić razem z cebulą i czosnkiem, dodać przyprawy, 50g ryżu i wszystko dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 10 równych części, uformować podłużne kotleciki, obtoczyć je w pozostałym ryżu, delikatnie wciskając ryż w mięso. Przygotowane w ten sposób kotleciki gotować na parzę przez około 20-25 minut. Podawać z ulubionymi warzywami.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować