Najlepsze kotlety mielone z indyka

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Te kotlety podbiły podniebienia moich domowników nawet siostry się nimi zajadały będąc popołudniu na kawie, kotlety wyszły soczyste i mocno pachnące. Dzięki dodaniu do kotletów wody gazowanej wyszły niezwykle puszyste mięciutkie i soczyste. Idealne na rodzinne spotkania obiadowe.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka z udźca
    1/2 szklanki wody gazowanej czystej
    łyżeczka pieprzu mielonego
    niepełna łyżeczka soli
    2 łyżki bułki tartej
    3 ząbki czosnku
    jajko

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Najlepsze kotlety mielone z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy mięso, dodajemy wodę, jajko, sól, pieprz, bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięsną masę wyrabiamy 10 minut a następnie odstawiamy aż wchłonie wodę na godzinę. Po tym czasie formujemy zgrabne kotlety mielone i obtaczamy w bułce tartej.
  • 2. Na patelnię nalewamy olej na rozgrzany tłuszcz przekładamy sznycelki i smażymy na małym ogniu z dwóch stron na złoty kolor.

Porady

Takie kotleciki smażymy na małym ogniu aby nie spaliły się z zewnątrz a w środku nie były surowe. Takie kotleciki podajemy z ziemniaczkami i mizerią lub ogórkiem kiszonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować