Jesienny bigos z dodatkiem wina, pieczarek, suszonych moreli oraz śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W największym garnku stawiamy posiekaną słodką kapustę którą zalewamy do połowy jej wysokości wodą i dodajemy połowę liści laurowych, ziela angielskiego oraz owoców jałowca. Gotujemy ją do miękkości.
W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną - sprawdzając wcześniej czy nie jest zbyt słona - jeśli tak to ją przepłukujemy wodą. Dodajemy do niej pozostałe liście laurowe, ziele angielskie oraz owoc jałowca i gotujemy do miękkości.
Podczas gotowania kapusty, między czasie kroimy łopatkę w kostkę i podsmażamy na rumiano. Podsmażoną łopatkę przekładamy do miękkiej - ugotowanej słodkiej kapusty i dalej gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kolejno dodajemy podsmażoną i pokrojoną kiełbasę, pokrojoną i podsmażoną cebulę, obrane i pokrojone pieczarki, puder z grzybów leśnych, pokrojone suszone śliwki oraz morele a także dokładamy ugotowaną kiszoną kapustę i całość dokładnie mieszamy w największym garze w którym na początku gotowała się słodka kapusta i dalej gotujemy pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po 1,5 godz. wspólnego gotowania podprawiamy ciemnym sosem sojowym, pieprzem ziołowym, mieloną słodką wędzoną papryką, wlewamy czerwone wytrawne wino i dokładnie mieszamy. Gotujemy tak jeszcze z 30 min.
Następnie doprawiamy mielony kminkiem oraz majerankiem i dokładnie mieszamy i gotowe.
Tak przygotowany bigos najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień kiedy się już kończy. Podajemy go z ziemniakami lub z pieczywem - jak lubimy.
Komentarze