Jesienny bigos z dodatkiem wina, pieczarek, suszonych moreli oraz śliwek

4 (2 ocen)

  • 4 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Pyszne i syte danie jednogarnkowe, które sprawdzi się w chłodne i jesienne dni a najlepiej smakuje kiedy się już kończy.

  • 4 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • sporej wielkości garnek - najlepiej jak największy ułatwi to potem mieszanie

    1 kg kiszonej kapusty
    2 kg świeżej kapusty
    0.5 kg dobrej kiełbasy
    1 kg łopatki wieprzowej
    2 średniej wielkości cebule
    garść suszonych śliwek
    garść suszonych moreli
    ok. 200 ml wytrawnego czerwonego wina
    0,5 kg pieczarek
    4 liście laurowe
    6 ziarenek ziela angielskiego
    2 ziarenka jałowca
    1 łyżka mielonej słodkiej wędzonej papryki
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    1 spora łyżka majeranku
    1 łyżeczka mielonego kminku
    1 łyżka ciemnego sosu sojowego
    1 łyżka pudru grzybowego ( zielone suszone grzyby leśne )
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Jesienny bigos z dodatkiem wina, pieczarek, suszonych moreli oraz śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jesienny bigos z dodatkiem wina, pieczarek, suszonych moreli oraz śliwek 1. W największym garnku stawiamy posiekaną słodką kapustę którą zalewamy do połowy jej wysokości wodą i dodajemy połowę liści laurowych, ziela angielskiego oraz owoców jałowca. Gotujemy ją do miękkości.

    W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną - sprawdzając wcześniej czy nie jest zbyt słona - jeśli tak to ją przepłukujemy wodą. Dodajemy do niej pozostałe liście laurowe, ziele angielskie oraz owoc jałowca i gotujemy do miękkości.

    Podczas gotowania kapusty, między czasie kroimy łopatkę w kostkę i podsmażamy na rumiano. Podsmażoną łopatkę przekładamy do miękkiej - ugotowanej słodkiej kapusty i dalej gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kolejno dodajemy podsmażoną i pokrojoną kiełbasę, pokrojoną i podsmażoną cebulę, obrane i pokrojone pieczarki, puder z grzybów leśnych, pokrojone suszone śliwki oraz morele a także dokładamy ugotowaną kiszoną kapustę i całość dokładnie mieszamy w największym garze w którym na początku gotowała się słodka kapusta i dalej gotujemy pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po 1,5 godz. wspólnego gotowania podprawiamy ciemnym sosem sojowym, pieprzem ziołowym, mieloną słodką wędzoną papryką, wlewamy czerwone wytrawne wino i dokładnie mieszamy. Gotujemy tak jeszcze z 30 min.
    Następnie doprawiamy mielony kminkiem oraz majerankiem i dokładnie mieszamy i gotowe.

    Tak przygotowany bigos najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień kiedy się już kończy. Podajemy go z ziemniakami lub z pieczywem - jak lubimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować