Jesienny bigos z cukinią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

I kiszona kapusta, i słodka kapusta , i cukinia, i pomidory, i śliwka wędzona i pachnące wędliny. Palce lizać.

  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
    duża cebula
    500 g kapusty kiszonej
    500 g kapusty białej poszatkowanej
    listek laurowy
    3-4 kulki ziela angielskiego
    3-4 kulki jałowca
    garść suszonych grzybów leśnych
    200 g dobrej wiejskiej kiełbasy
    200 g kiełbasy jałowcowej
    200-300 g pieczonej karkówki
    4-6 śliwek suszonych wędzonych
    4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone
    łyżka pieprzu ziołowego
    1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
    2 cukinie ok. 700 g
    łyżka cukru
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jesienny bigos z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby suszone namoczyć i ugotować. Grzyby pokroić, a wywar zachować.
    W garnku, na oleju rzepakowym zeszklić cebulę. Dodać kiszoną kapustę i chwilę dusić. Mieszać. Dodać poszatkowaną białą kapustę i dodać wody tyle, żeby kapusta była przykryta. Dodać listek laurowy, ziele i jałowiec. Dodać grzyby i wywar. Gotować ok. 20 min na wolnym ogniu.
    Dodać pokrojone wędliny, pokrojone pomidory, śliwki wędzone i pieprz ziołowy. Gotować ok. 10 min. Mieszać.
    Dodać pokrojone w kostkę cukinie. Jeśli cukinia jest starsza, to obrać ze skórki i pozbawić nasion. Gotować jeszcze ok. 15 min. Tzn tak długo, żeby cukinia była miękka, ale się nie rozpadła.
    Dodać na koniec pieprz młotkowany z kolendrą, sól, cukier do smaku.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować