I kiszona kapusta, i słodka kapusta , i cukinia, i pomidory, i śliwka wędzona i pachnące wędliny. Palce lizać.
1 godz. 30 min
Łatwy
Składniki:
2 łyżki oleju rzepakowego
duża cebula
500 g kapusty kiszonej
500 g kapusty białej poszatkowanej
listek laurowy
3-4 kulki ziela angielskiego
3-4 kulki jałowca
garść suszonych grzybów leśnych
200 g dobrej wiejskiej kiełbasy
200 g kiełbasy jałowcowej
200-300 g pieczonej karkówki
4-6 śliwek suszonych wędzonych
4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone
łyżka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
2 cukinie ok. 700 g
łyżka cukru
sól do smaku
Jesienny bigos z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby suszone namoczyć i ugotować. Grzyby pokroić, a wywar zachować.
W garnku, na oleju rzepakowym zeszklić cebulę. Dodać kiszoną kapustę i chwilę dusić. Mieszać. Dodać poszatkowaną białą kapustę i dodać wody tyle, żeby kapusta była przykryta. Dodać listek laurowy, ziele i jałowiec. Dodać grzyby i wywar. Gotować ok. 20 min na wolnym ogniu.
Dodać pokrojone wędliny, pokrojone pomidory, śliwki wędzone i pieprz ziołowy. Gotować ok. 10 min. Mieszać.
Dodać pokrojone w kostkę cukinie. Jeśli cukinia jest starsza, to obrać ze skórki i pozbawić nasion. Gotować jeszcze ok. 15 min. Tzn tak długo, żeby cukinia była miękka, ale się nie rozpadła.
Dodać na koniec pieprz młotkowany z kolendrą, sól, cukier do smaku.
Smacznego.
Komentarze