„bigos” z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki i dusić do miękkości. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą (do wysokości pieczarek), dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty.
2.Marchew obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć wraz z marchewką do pieczarek i dusić do miękkości marchwi.
3.Ogórki i kiełbasę pokroić w kostkę. Kiełbasę podsmażyć na patelni i wraz z ogórkami przełożyć do bigosu. Dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: paprykę słodką i ostrą, pieprz, sól, maggi oraz tymianek. Dusić ok. 5-7 minut. Podawać gorące z pieczywem.
Porady
Kiełbasę możemy zastąpić duszonym, pieczonym bądź gotowanym mięsem.
Komentarze