„Bigos” z pieczarek

4.51 (196 ocen)

Smaczne danie jednogarnkowe z warzywami, pieczarkami i kiełbaską.

Składniki:

  • 70 dkg pieczarek
    50 dkg cebuli
    30 dkg marchwi
    50 dkg cienkiej kiełbasy (np. wiejskiej)
    1 duża papryka czerwona (ok. 20 dkg)
    5-6 ogórków kiszonych
    1 kostka rosołowa drobiowa (opcjonalnie)
    1-2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    3-4 ziarna pieprzu czarnego ziarnistego
    pieprz czarny mielony do smaku
    1,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    szczypta papryki ostrej mielonej
    szczypta tymianku
    maggi do smaku
    sól
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

„bigos” z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki i dusić do miękkości. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą (do wysokości pieczarek), dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty.
  • 2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć wraz z marchewką do pieczarek i dusić do miękkości marchwi.
  • 3. Ogórki i kiełbasę pokroić w kostkę. Kiełbasę podsmażyć na patelni i wraz z ogórkami przełożyć do bigosu. Dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: paprykę słodką i ostrą, pieprz, sól, maggi oraz tymianek. Dusić ok. 5-7 minut. Podawać gorące z pieczywem.

Porady

Kiełbasę możemy zastąpić duszonym, pieczonym bądź gotowanym mięsem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kiełbasa Marchewka Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować