Jamajka

4.5 (188 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Efektowny deser na bazie kakaowego biszkoptu nasączonego lekko cytrynowym ponczem, egzotycznych bananów, orzeźwiającej galaretki i aksamitnej masy śmietanowej pozwoli swoim smakiem przenieść naszych gości na gorącą i słoneczną Jamajkę.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt :
    5 jaj
    200g cukru
    4 łyżki wody
    2 łyżki oleju
    150g mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    szczypta soli
    olej

    Warstwa bananowa:
    6-7 bananów
    2 cytrynowe galaretki
    800ml wrzątku
    6 łyżek dżemu brzoskwiniowego

    Masa śmietanowa:
    500ml śmietany 36%
    250g mascarpone
    3 łyżki cukru pudru

    Poncz:
    100ml wody
    3 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Jamajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać olej, wodę, żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić, ściąć wypukły wierzch, skruszyć, a pozostały biszkopt przekroić na dwa równe blaty.
  • 2. Warstwa bananowa:
    Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie obrać banany i przekroić wzdłuż na pół.
  • 3. Masa śmietanowa:
    Serek mascarpone i śmietanę wlać do miski, ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać szpatułką.
  • 4. Poncz:
    Sok z cytryny wymieszać z wodą i cukrem.
  • 5. Składanie ciasta:
    Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, posmarować dżemem brzoskwiniowym, ułożyć banany jeden obok drugiego, wylać tężejącą galaretkę, wyłożyć 3/4 masy śmietanowej, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć ponczem, wyłożyć pozostałą część masy śmietanowej i posypać skruszonym biszkoptem. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować