CIASTO ''JAMAJKA''

4.5 (157 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto pracochłonne,ale przepyszne. Ciasto z biszkoptami budyniowymi. Ciasto z bananami i galaretka. Ciasto z kremem stracciatella i mascarpone.Ciasto tortowe.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • biszkopt czekoladowy: 2x
    -4 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -2 budynie czekoladowe
    -1 płaska łyżka mąki tortowej
    -1 łyżeczki proszku do pieczenia

    marmolada:
    -słoiczek marmolady lub powideł

    banany i galaretka:
    -ok.11 bananów
    -1/2 cytryny
    -4 galaretki cytrynowe
    -4 szklanki wody

    krem stracciatella:
    -660 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -250 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -7 łyżeczek żelatyny
    -(1/2-3/4) szklanki wody
    -100 g. czekolady z nadzieniem jogurtowym
    -50 g. czekolady z orzechami (można inne)

    krem mascarpone:
    -330 ml.śmietanki 30 %
    -3 łyżki cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -250 g. serka mascarpone
    -3 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    góra:
    -3/4 mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Ciasto ''jamajka'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem po łyżce z cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łopatką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25-30 min. w 175*.
    Następny biszkopt, upiec tak samo. Jeden ułożyć w blaszce, zabezpieczonej papierem wyżej.
  • powidła 2. Posmarować marmoladą lub powidłami. Dżem będzie za rzadki.
  • banany 3. banany i galaretka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia.Jak galaretką lekko stężeje, to dopiero banany obrać przekroić na pół i ułożyć na powidłach.Popryskać sokiem z cytryny.
  • galaretka 4. Zalać tężejącą galaretką.(dałam 3 galaretki, to za mało)
  • krem 1 5. krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt ,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać ale już łopatką.Wyłożyć na galaretkę.
  • biszkopt 6. Przykryć drugim biszkoptem. Można nasączyć jakimś sokiem albo sokiem z cytryny i wody.
  • krem 2 7. krem mascarpone-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Wyłożyć na biszkopt.
  • tarta czekolada 8. Na górą zetrzeć czekoladę i schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Banany Galaretka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować