Ciasto Jamajka

4.5 (176 ocen)

  • 50 min

Pyszne warstwowe egzotyczne ciasto z dodatkiem bananów i słodkiej śmietanki wraz z galaretką a całość pokrywa pierzynka z biszkoptu. Ciasto sprawdzi się na każdej imprezie, sprawdzi się jako tortowe bo jest dość wysokie :)

  • 50 min

Składniki:

  • Wymiary formy 21*21

    Ciasto:
    6 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka octu

    Galaretka:
    3 galaretki cytrynowe
    6 bananów

    Masa:
    500 ml śmietanki kremówki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Ciasto jamajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno pianę, utrwalić cukrem, dodać żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao delikatnie wymieszać na końcu dodać ocet i ciasto wylać do formy. Piec w temp.160 stopni przez ok.25 minut. Po wystudzeniu przekroić na 2 placki.
  • 2. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku. Śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru na końcu wlewamy letnia żelatynę i dzielimy na pół do jednej części kruszymy 1/2 drugiego blatu ciasta biszkoptowego i delikatnie mieszamy.
  • 3. Dolny blat ciasta smarujemy dżemem i układamy ciasno połówki banana, całość zalewamy tężejącą galaretką. Wykładamy połowę śmietanki z okruszkami biszkoptu i przykrywamy drugą połową śmietanki. Całość obsypujemy drugim blatem ciasta co nam pozostało z masy. Schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować