Jamajka

  • wyświetlono: 27006 |
  • dodany do książki kucharskiej: 97 |
  • polecenia: 1

Bardzo smaczne ciasto z bananami...

21269789_1784885688218462_1862580212_n
  • 90min

Składniki

Biszkopt:
5 dużych jaj
1 szkl cukru
1 budyń czekoladowy (na 0,5l płynu)
2 łyżki kakao
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
(szklanka - 250 ml )
do przełożenia: powidła, dżem z czarnej, czerwonej porzeczki lub z jagód

Masa:
600 ml śmietanki kremowej 30-36%
1 serek wanilinowy homogenizowany 150 g
4 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy (najlepiej z tartą wanilią) ok. 10g
opcjonalnie 100-150 ml ajerkoniaku
4 łyżeczki żelatyny (jeśli dodajemy ajerkoniak)
3 łyżeczki żelatyny (jeśli rezygnujemy z %) rozpuszczone w 1/3 szkl. wody lub mleka
1 kg dojrzałych bananów (nie przejrzałych)
1 cytryna
3 galaretki cytrynowe (na 0.5l wody każda) rozpuszczone w 4 i 1/2 szkl wody
starkowana czekolada lub polewa czekoladowa

Sposób przygotowania przepisu:

Jamajka

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, później po jednym żółtku
    Wsypujemy przesiany budyń z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25cm). Pieczemy w temp. 170-180 st. C do "suchego patyczka".
    Po upieczeniu, spuszczamy na podłogę, aby nie opadł.

    Galaretka:
    3 galaretki rozpuszczamy w 4 i 1/2 szkl wrzątku, odstawiamy i czekamy na moment, gdy galaretka zacznie proces tężenia. Rozprowadzamy na bananach.

    Masa śmietanowa:
    Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, nastepnie dodajemy serek waniliowy. Możemy cienką strożką dolać advocatu. Całość łączymy ze schłodzoną rozpuszczoną żelatyną.

    Przełożenie ciasta:
    Biszkopt przecinamy na połowę, ponczujemy (np. nalewką wiśniową) i smarujemy cienką warstwą dżemu lub powideł. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, kroimy każdego banana na połowę, nacieramy sokiem z cytryny i układamy na biszkopcie posmarowanym dżemem.
    Na banany wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na 15-20 min, aby się mocniej się ścięła.
    Na galaretkę wykładamy wiekszą część masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem. Na biszkopcie rozsmarowujemy pozostałą masę, a masę przystrajamy tym, co nam fantazja podpowie.
    Źródło przepisu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe94106.html
    SMACZNEGO.

Porady

Do ciasta możemy dodać swój ulubiony dżem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycieciasto świątecznecisto przekładane

Komentarze

Podobne przepisy

Marcinek

Dodane przez: Konto nieaktywne

Marcinek

Delikatne miodowe placki przekładane...

image-166ojsa

Dodane przez: beniawojt

Miodownik z kremem grysikowym i jabłkami...

Ciasto pachnące miodem,orzechami...

Tortowe orzechowo kawowe

Dodane przez: Bo-Bożena

Tortowe orzechowo - kawowe

Orzechowe biszkopty z kokosową...

sernik gotowany bananowy

Dodane przez: Judytka

SERNIK GOTOWANY BANANOWY

Lekko kremowy o aromatycznym smaku...

Makowiec

Dodane przez: Kinia1984

Strucla makowa Eugeniusza

Wypiekiem tego cista przez lata...

Całuski - oponki serowe

Dodane przez: klaudia0318

Oponki serowe

Moje ulubione ciastka z dzieciństwa...