1.1. Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać żółtka, zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Na koniec wlać wodę z olejem. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec ok 25 min w temp 180st. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 części.
2. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody i odstawić.
3. Banany przekroić wzdłuż (można je też pokroić na mniejsze kawałki, wówczas lepiej ułożyć je na biszkopcie). Każdy kawałek dobrze wysmarować sokiem z cytryny, aby nie zrobiły się czarne.
4. Jeden blat biszkoptu posmarować dżemem, ułożyć kawałki bananów i zalać tężejącą galaretką (galaretka musi być gęsta, aby zapobiec wchłonięciu w biszkopt). Odstawić do lodówki na ok 30 min aby całość stężała.
5. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serek mascarpone. Ubić całość na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w pół szkl wody i wystudzoną dodać co masy śmietanowej.
3/4 gotowej masy wyłożyć na galaretkę, przykryć drugą cześcią biszkoptu i posmarować pozostałą masą śmietanową. Posypać wiórkami czekolady.
Odstawić do lodówki.
Komentarze