Jamajka

4.51 (168 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Przepyszne ciasto z bananami i dżemem z czarnej porzeczki, który delikatnie przełamuje słodki smak.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    6 jajkek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do do pieczenia
    3 łyżki wody + 1 łyżka oleju
    4 łyżki kakao

    Krem śmietanowy:
    600ml śmietany 30%
    250g serka mascarpone
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny + pół szklanki wrzącej wody

    Dodatkowo:
    5-6 bananów
    sok z cytryny
    2 galaretki bananowe
    dżem z czarnej porzeczki
    czekolada
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki Dżemy

Jamajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt
    Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać żółtka, zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Na koniec wlać wodę z olejem. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec ok 25 min w temp 180st. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 części.

    2. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody i odstawić.
    3. Banany przekroić wzdłuż (można je też pokroić na mniejsze kawałki, wówczas lepiej ułożyć je na biszkopcie). Każdy kawałek dobrze wysmarować sokiem z cytryny, aby nie zrobiły się czarne.

    4. Jeden blat biszkoptu posmarować dżemem, ułożyć kawałki bananów i zalać tężejącą galaretką (galaretka musi być gęsta, aby zapobiec wchłonięciu w biszkopt). Odstawić do lodówki na ok 30 min aby całość stężała.

    5. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serek mascarpone. Ubić całość na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w pół szkl wody i wystudzoną dodać co masy śmietanowej.
    3/4 gotowej masy wyłożyć na galaretkę, przykryć drugą cześcią biszkoptu i posmarować pozostałą masą śmietanową. Posypać wiórkami czekolady.
    Odstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować