Ciasto Jamajka

  • wyświetlono: 17278 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 1

Pyszne, wilgotne ciasto, które od razu przenosi nas na ciepłą i słoneczną Jamajkę, wystarczy odrobina wyobraźni! ;)

czerrrwonaporzeczka

Składniki

Ciasto:
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia

Galaretka:
2 galaretki cytrynowe
750ml wrzącej wody


Masa:
500ml śmietanki 30%
500g mascarpone
1-2 łyżki cukru pudru

Nasączenie:
pół szklanki ciepłej wody
sok z połowy cytryny
łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
5-6 sztuk bananów
sok z cytryny
dżem morelowy, brzoskwiniowy lub porzeczkowy
czekolada mleczna

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Jamajka

  • 1. Ciasto:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier, ubijamy. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko przesiewamy do ubitych białek. Dodajemy też żółtka i mieszamy, do połączenia składników.
    Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
    Po upieczeniu upuszczamy blachę na zabezpieczoną podłogę z wysokości 30cm. Taki manewr pozwoli nam zabezpieczyć się przed opadnięciem ciasta.
    Studzimy.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i również zostawiamy do wystudzenia.
  • Jamajka3. Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty. Mieszamy wodę z sokiem z połowy cytryny i cukrem pudrem. Nasączamy dolny blat i smarujemy 3-4 łyżkami dżemu.
    Banany kroimy na pół, smarujemy sokiem z cytryny z obu stron i układamy jeden obok drugiego na biszkopcie. Najlepiej wybrać jak najmniej zakrzywione banany i jak najdłuższe, wtedy wygodniej się układa.
    Jeśli jednak okaże się, że kupione banany są za krótkie na blachę, możecie ułożyć je tak jak na rysunku.
  • 4. Ułożone banany zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
  • 5. Masa:
    Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, możemy to zrobić za pomocą łyżki, blendera lub miksera. Na koniec dodajemy cukier. Najlepiej próbować masę, każdy ma inny gust co do słodkości ;)
  • 6. Tak przygotowaną masę wykładamy na galaretkę, zostawiając trochę na posmarowanie wierzchu ciasta. Górny blat delikatnie nasączamy, od tej strony, od której jest przekrojony.
    Układamy go na masie i delikatnie dociskamy.
    Wierzch smarujemy resztą masy i posypujemy startą czekoladą.
    Wstawiamy na noc do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciegalaretkaCiastobanany

Komentarze

Podobne przepisy

miętusek

Dodane przez: klementynka

ciasto "miętusek"

To był hit na świątecznym stole....

Ciasto Monte

Dodane przez: dorota w

Ciasto Monte

Ciasto które smakiem bardzo przypomina...

Ciasto chrupek

Dodane przez: ewaeu

Ciasto chrupek

Lubię , jak w cieście coś chrupie....

image-142aa9h

Dodane przez: Teodorka

Ciasto rafaello

Ciasto które wprost rozpływa się...

Ciasto Słonecznikowe

Dodane przez: anaid123

Ciasto Słonecznikowe

Pyszne słodziutkie ciasto, z chrupiącym...

xx

Dodane przez: capri

ciasto "Marysieńka"

To popularne ciasto jak najbardziej...