Pyszne, wilgotne ciasto, które od razu przenosi nas na ciepłą i słoneczną Jamajkę, wystarczy odrobina wyobraźni. Banany i ciasto czekoladowe idealnie do siebie pasują. Po prostu pyszne!
Ciasto jamajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier, ubijamy. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko przesiewamy do ubitych białek. Dodajemy też żółtka i mieszamy, do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Po upieczeniu upuszczamy blachę na zabezpieczoną podłogę z wysokości 30cm. Taki manewr pozwoli nam zabezpieczyć się przed opadnięciem ciasta.
Studzimy.
2.Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i również zostawiamy do wystudzenia.
3.Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty. Mieszamy wodę z sokiem z połowy cytryny i cukrem pudrem. Nasączamy dolny blat i smarujemy 3-4 łyżkami dżemu.
Banany kroimy na pół, smarujemy sokiem z cytryny z obu stron i układamy jeden obok drugiego na biszkopcie. Najlepiej wybrać jak najmniej zakrzywione banany i jak najdłuższe, wtedy wygodniej się układa.
Jeśli jednak okaże się, że kupione banany są za krótkie na blachę, możecie ułożyć je tak jak na rysunku.
4.Ułożone banany zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
5.Masa:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, możemy to zrobić za pomocą łyżki, blendera lub miksera. Na koniec dodajemy cukier. Najlepiej próbować masę, każdy ma inny gust co do słodkości ;)
6.Tak przygotowaną masę wykładamy na galaretkę, zostawiając trochę na posmarowanie wierzchu ciasta. Górny blat delikatnie nasączamy, od tej strony, od której jest przekrojony.
Układamy go na masie i delikatnie dociskamy.
Wierzch smarujemy resztą masy i posypujemy startą czekoladą.
Wstawiamy na noc do lodówki.
Komentarze