Ciasto Jamajka

4.5 (166 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Każda z warstw ciasta idealnie ze sobą współgra. Delikatna masa śmietanowa z połączeniu z galaretką z bananami stanowi połączenie wręcz idealne, które przełamuje ziemisty smak gorzkiego kakao na wierzchu.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 czubate łyżki kakao
    Poncz:
    sok z 1/2 cytryny
    3/4 szklanki wody
    Masa śmietanowa:
    500 g mascarpone
    300 ml kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    2 galaretki cytrynowe
    4-5 łyżek konfitury morelowej/brzoskwiniowej
    4-6 bananów jak najdłuższych, możliwie prostych
    sok z cytryny
    kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Ciasto jamajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • 2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do chwili połączenia się składników.

    Ciasto przelewamy do przygotowanej blaszki i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 20-25 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Jedną z części ponownie przekładamy do blaszki i ponczujemy wodą z cytryną i smarujemy konfiturą.
  • 4. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy, aż galaretka zacznie tężeć. Banany obieramy, przekrawamy na pół i nacieramy odrobiną soku z cytryny który zapobiegnie sczernieniu bananów. Połówki bananów układamy ciasno na biszkopcie. Na banany wylewamy tężejącą galaretkę. Blaszkę wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny.
  • 5. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, mascarpone oraz przesiany cukier puder. Miksujemy do momentu powstania gęstego kremu. 2/3 masy wykładamy równo na galaretkę, przykrywamy drugą częścią biszkoptu którą ponczujemy. Na wierzch wykładamy pozostałą masę śmietanową i posypujemy gorzkim kakao. Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Galaretka Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować