Ciasto Jamajka

  • wyświetlono: 2644 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Każda z warstw ciasta idealnie ze sobą współgra. Delikatna masa śmietanowa z połączeniu z galaretką z bananami stanowi połączenie wręcz idealne, które przełamuje ziemisty smak gorzkiego kakao na wierzchu.

AnkaFiranka
  • 24 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
Poncz:
sok z 1/2 cytryny
3/4 szklanki wody
Masa śmietanowa:
500 g mascarpone
300 ml kremówki
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
2 galaretki cytrynowe
4-5 łyżek konfitury morelowej/brzoskwiniowej
4-6 bananów jak najdłuższych, możliwie prostych
sok z cytryny
kakao do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Jamajka

  • 1. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • 2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do chwili połączenia się składników.

    Ciasto przelewamy do przygotowanej blaszki i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 20-25 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Jedną z części ponownie przekładamy do blaszki i ponczujemy wodą z cytryną i smarujemy konfiturą.
  • 4. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy, aż galaretka zacznie tężeć. Banany obieramy, przekrawamy na pół i nacieramy odrobiną soku z cytryny który zapobiegnie sczernieniu bananów. Połówki bananów układamy ciasno na biszkopcie. Na banany wylewamy tężejącą galaretkę. Blaszkę wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny.
  • 5. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, mascarpone oraz przesiany cukier puder. Miksujemy do momentu powstania gęstego kremu. 2/3 masy wykładamy równo na galaretkę, przykrywamy drugą częścią biszkoptu którą ponczujemy. Na wierzch wykładamy pozostałą masę śmietanową i posypujemy gorzkim kakao. Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkabananyz galaretkąbananoweCIASTO Z BANANAMIz bitą śmietanąz kremówką

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: Justyna844

Ciasto

Pyszne ciasto z budyniem w kruchym...

Ciasto Shrek

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Shrek

Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto...

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

miętusek

Dodane przez: klementynka

ciasto "miętusek"

To był hit na świątecznym stole....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE