Jajka faszerowane tradycyjne

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

jajka faszerowane lubią właściwie wszyscy i na święta nie może ich zabraknąć

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 8 sztuk
    - masło: 1 łyżeczka
    - groszek konserowowy (puszka 400g): 1 sztuka
    - majonez: 6 łyżek
    - cebula: 0.5 sztuki
    - pieczarki: 10 dekagramów
    - oscypek starty (czubate): 2 łyżki
    - szczypiorek cienki: 0.5 pęczka
    - natka pietruszki (+ kilka listków sałaty): 0.25 pęczka
    - do smaku: sól, pieprz mielony, estragon: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajka faszerowane tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Przeciąć poziomo na pół i delikatnie wyjąć żółtka, przełożyć po połowie do dwóch miseczek., rozgnieść dokładnie widelcem. Pieczarki dokładnie oczyścić, opłukać, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebulkę bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i pieczarki, smażyć kilka minut mieszając aż odparuje cały płyn, ostudzić. Zimne grzyby dodać do połowy żółtek, dodać 1-2 łyżki majonezu i doprawić solą oraz pieprzem. Do drugiej część żółtek dodać starty oscypek, 1-2 łyżki majonezu i 1 łyżkę posiekanego drobno szczypiorku, doprawić pieprzem, estragonem i ew. solą - z tą ostrożnie bo oscypek jest słony. Przygotowanymi pastami napełnić czubato łódeczki z białek jaj. Groszek odcedzić dokładnie. Na okrągłym talerzu/półmisku ułożyć koliście, na przemian, dwa rodzaje jajek. Na środek wysypać groszek i przybrać go majonezem oraz zieleniną. Jajka posypać posiekanym szczypiorkiem i listkami natki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować