Jabłkowa pokusa z pierniczkami i wiśniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier, żółtka i wodę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przygotowaną masę wylać na włożoną papierem do pieczenia blaszkę (24x32 cm) i piec ok. 30 minut w 180*C (do suchego patyczka). Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.
2.Mus: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, włożyć do garnka, dodać cukier waniliowy i prażyć. Gdy zmiękną zblendować (na mus) po czym dodać galaretkę pomarańczową i jeszcze chwilę podgrzewać, do rozpuszczenia galaretki. Lekko przestudzić.
3.Pianka: Śnieżki przygotować wg przepisu na opakowaniu. 4-5 łyżek odłożyć (na wierzch), do pozostałej dodać tężejącą wiśniową galaretkę rozrobioną w 120ml wody.
4.Przełożenie: Połowę biszkoptu włożyć do blaszki, następnie wylać lekko ciepły mus jabłkowy, na którym układać pierniczki, odstawić do ostygnięcia. Na pierniczki wylać piankę wiśniową, wyrównać i przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch posmarować odłożoną śnieżką, udekorować wg uznania lub tak jak u mnie startą czekoladą i wiórkami kokosowymi (podprażone na suchej patelni).
Smacznego! :)
Komentarze