1.
Masa:
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu w 600ml mleka. Studzimy. Do budyniu dodajemy masło i żółtka. Miksujemy.
2.
Ciasto:
W czasie, gdy studzimy budyń, do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy margarynę, jajko, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Szybko zagniatamy, formujemy kulkę i chłodzimy przez pół godziny w lodówce.
3.
Warstwa jabłkowa:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i bułkę tartą. Mieszamy.
4.
Ciasto:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykładamy nim całą tortownicę: spód i brzegi. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w 175 stopniach przez 15 minut.
5.
Beza:
Białka ubijamy na najwyższym obrotach, gdy piana jest sztywna, dodajemy cukier partiami i miksujemy około 10 minut.
6.
Ciasto:
Po tym czasie wyjmujemy tortownicę, na spód wykładamy jabłka, a na jabłka wcześniej przygotowaną masę. Na masę wykładamy bezę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 25 minut. Studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Porady
Ważne jest, by jabłka miały jak najmniej soku, wtedy masa ładnie się zestali.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze