Jabłkowa pokusa

  • wyświetlono: 1888 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Niebanalne ciasto jabłkowe.

IMG_20170919_141805

Składniki

Składniki (tortownica 26-28cm):
Ciasto:
-200g mąki pszennej,
-50g mąki ziemniaczanej,
-2 łyżki cukru,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-1 opakowanie cukru wanilinowego,
-1 jajko,
-150g margaryny.

Masa:
-1 budyń (na 750ml mleka),
-50g masła,
-4 żółtka,
-70g cukru,
-600ml mleka.

Warstwa jabłkowa:
-2 jabłka,
-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
-2 łyżki bułki tartej.

Beza:
-4 białka,
-0,5 szkl. cukru.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Jabłkowa pokusa

  • 1. Masa:
    Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu w 600ml mleka. Studzimy. Do budyniu dodajemy masło i żółtka. Miksujemy.
  • 2. Ciasto:
    W czasie, gdy studzimy budyń, do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy margarynę, jajko, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Szybko zagniatamy, formujemy kulkę i chłodzimy przez pół godziny w lodówce.
  • 3. Warstwa jabłkowa:
    Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i bułkę tartą. Mieszamy.
  • 4. Ciasto:
    Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykładamy nim całą tortownicę: spód i brzegi. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w 175 stopniach przez 15 minut.
  • 5. Beza:
    Białka ubijamy na najwyższym obrotach, gdy piana jest sztywna, dodajemy cukier partiami i miksujemy około 10 minut.
  • 6. Ciasto:
    Po tym czasie wyjmujemy tortownicę, na spód wykładamy jabłka, a na jabłka wcześniej przygotowaną masę. Na masę wykładamy bezę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 25 minut. Studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na 3 godziny.

Porady

Ważne jest, by jabłka miały jak najmniej soku, wtedy masa ładnie się zestali.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiCiastobezakremjabłkamasaciasto jabłkowejabłkowa pokusawarstwa jabłkowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Jagodowa pokusa

Dodane przez: smak i uczucie

Jagodowa pokusa

Powiem Wam, że koniecznie musicie...

Dyniowa pokusa

Dodane przez: TruskawkowaPoziomka

Dyniowa pokusa

Dwa rodzaje ciasta: kruche i ucierane....

Ciasto

Dodane przez: Kaska

Wiśniowa pokusa

Pyszne i szybkie ciasto

Bananowa pokusa

Dodane przez: Stella

Bananowa pokusa

Ciasto bananowe z masą kajmakową.

Brzoskwiniowa Pokusa

Dodane przez: Milena127

Brzoskwiniowa Pokusa

Delikatny biszkopt, masa budyniowa...

Słodka pokusa

Dodane przez: natalia9542

Słodka pokusa

Przepis dostałam od mojej babci....