Budyniowo - jabłkowa pokusa

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Znakomite połączenie kruchego ciasta z budyniem ,,na wodzie'' i jabłkami.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    3 szkl. mąki pszennej
    margaryna
    1 żółtko i 1 całe jajko
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki śmietany
    łyżeczka proszku do pieczenia
    jabłka (ilość wg uznania)

    Masa budyniowa:
    2 budynie waniliowe
    łyżka cukru
    3 szkl. wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Budyniowo - jabłkowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść kruche ciasto i podzielić na dwie części.
    Jedna rozłożyć na blasze, drugą włożyć do lodówki.
    Jabłka obrać i pokroić na ósemki, ułożyć na kruchym spodzie.
    Ugotować budyń na wodzie, trochę odczekać by ostygł i polać nim jabłka.
    Następnie rozłożyć drugą część ciasta kruchego. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni.

Porady

Można ugotować budyń tradycyjnie na mleku, jednak ze względu na nietolerancję laktozy przygotowuję go na wodzie - równie pyszny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować