Ciasto z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodając cukry, a następnie żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej. Mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w 160-180 °C. Studzimy, przekrawamy na 2 placki.
2.Masa: jabłka myjemy, osuszamy i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne, owoce ścieramy na tarce o dużych oczkach. Prażymy. Mieszamy z galaretkami. Chwilę podsmażamy. Studzimy.
3.Pianka: galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Śnieżki ubijamy wg przepisu na opakowaniu, następnie dodajemy tężejącą galaretkę.
Rady redakcyjnej kucharki:
● Piankę można zastąpić masą budyniową: 2 budynie waniliowe przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i ucieramy z kostką masła.
Komentarze