Ciasto z pierniczkami

4.51 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto jest wyborne na drugi dzień, najlepiej mocno schłodzone.

Składniki:

  • Ciasto: 9 jajek
    ● 2 łyżki oleju
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● 1,5 szkl. mąki
    ● cukier waniliowy
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    ● 1,5 kg jabłek
    ● 2 czerwone galaretki
    Pianka:
    ● 2 śnieżki
    ● galaretka agrestowa
    Oraz:
    ● 1/2 kg nadziewanych pierniczków w czekoladzie
    ● polewa czekoladowa
    ● wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.51 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki Pianka

Ciasto z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodając cukry, a następnie żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej. Mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w 160-180 °C. Studzimy, przekrawamy na 2 placki.
  • 2. Masa: jabłka myjemy, osuszamy i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne, owoce ścieramy na tarce o dużych oczkach. Prażymy. Mieszamy z galaretkami. Chwilę podsmażamy. Studzimy.
  • 3. Pianka: galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Śnieżki ubijamy wg przepisu na opakowaniu, następnie dodajemy tężejącą galaretkę.
  • 4. Na spód biszkopta wykładamy masę jabłkową, pierniczki i piankę. Przykrywamy 2. plackiem. Smarujemy polewą, oprószamy wiórkami.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki: ● Piankę można zastąpić masą budyniową: 2 budynie waniliowe przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i ucieramy z kostką masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować