Ciasto Mlekołak

  • wyświetlono: 1026 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kolejna propozycja dla łasuchów czekolady. Ciasto ładnie się prezentuje i świetnie smakuje :)

monisia1215
  • 100min

Składniki

Ciasto czekoladowe:
3 jajka
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki powideł śliwkowych
0,75 szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Beza:
4 białka
1 szklanka cukru
1 łyżka octu
2 szklanki płatków czekoladowych „Mlekołaki”

Krem czekoladowy:
2 szklanki mleka
1 budyń czekoladowy
2 łyżki cukru
1 margaryna
4 żółtka
1,5 łyżki mąki
1 szklanka pokruszonych płatków „Mlekołaki”

Śnieżka:
1 bita śmietana (w proszku)
Ok. 0,75 szklanki mleka
1 czubata łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:
3-4 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Mlekołak

  • 1. Ciasto czekoladowe: Jajka ubić z cukrem na puch, dodać dżem i stopniowo wlewać olej, następnie dodawać porcjami mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu dodać mleko i zmiksować na gładką masę. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto przekroić na pół.
  • 2. Beza: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować, następnie dodać ocet. Na koniec dodać płatki i delikatnie wymieszać łyżką. Tak przygotowaną bezę wyłożyć na blaszkę, piec ok. 20 minut 180 stopniach, aż się ładnie zrumieni.
  • 3. Krem czekoladowy: Szklankę mleka zagotować z cukrem, resztę mleka wymieszać z żółtkami, budyniem oraz mąką. Ugotować budyń i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń, na końcu dodać pokruszone płatki i delikatnie wymieszać.
  • 4. Śnieżka: Do zimnego mleka wsypać bit ą śmietanę i ubijać do uzyskania odpowiedniej konsystencji, na koniec dodać tężejącą i przestudzoną żelatynę, dokładnie zmiksować.
  • 5. Przełożenie ciasta: Połowa ciasta czekoladowego – połowa kremu czekoladowego – beza – połowa kremu czekoladowego – druga połowa ciasta czekoladowego – śnieżka – starta czekolada.

    Ciasto należy schłodzić w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebezaczekoladaśnieżkapłatki

Komentarze

Podobne przepisy

miętusek

Dodane przez: klementynka

ciasto "miętusek"

To był hit na świątecznym stole....

Ciasto Oreo

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto Oreo

Prawdziwa gratka dla wielbicieli...

image-0eklvqx

Dodane przez: Agnieszkaleon

Ciasto Skubaniec

Szybkie i bardzo pyszne kruche...

bananowiec

Dodane przez: emma1309

Ciasto Bananowiec

Pyszne ciasto z bananami. Jest...

Ciasto "Mech"

Dodane przez: emalitowska

Ciasto " Mech"

Intensywnie zielone ciasto jest...

Ciasto cappuccino

Dodane przez: dagita

Ciasto cappuccino

Przepis z książki Siostry Anastazji...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE