Orzechowo -jabłkowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jajka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek z cukrem oraz szczyptą soli dodać żółtka, olej i wodę oraz powoli mąkę. Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Piec ok 15-20 min w temp 180
2.Krem budyniowy :
2 szkl mleka, cukier i olejek cytrynowy zagotować. Do miski wybić jajka, dodać 1 szkl mleka, mąkę i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Do gotującego się mleka wlać masę z jajek i mąki i zagotować aby powstał budyń. Budyń zostawić do wystygnięcia. Masło zmiksować na białą puszystą masę i powoli dodawać partiami budyń. cały czas miksując.
3.Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i pokroić na drobną kostkę. Do garnka wlać ok pół szklanki wody i wsypać jabłka. Gotować na małym ogniu aż jabłka zamienią się w mus. Do powstałego jeszcze gorącego musu dodać galaretki (proszek) i dokładnie wymieszać.
4.Składanie ciasta.
Biszkopt przekroić na pół. Na jedną część wylać ciepłą masę jabłkową i przykryć drygą częścią biszkoptu. Na biszkopt położyć krem budyniowy i przykryć go herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć karmel i posypać go posiekanymi orzechami.
Komentarze