Ciasto tortowe z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką. Wykładamy na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut.
2.Biszkopt ciemny: Kakao mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Upiec tak jak biszkopt jasny.
3.Masa: Żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Zmniejszyć ogień i powoli wlewać do mleka masę żółtkową. Ugotować budyń. Utrzeć masło, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Odłożyć 3-4 łyżki masy (na wierzch ciasta) i podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
4.Przełożenie ciasta:
biszkopt ciemny
masa jasna
wafel
kajmak
wafel
masa ciemna
biszkopt jasny
odłożona masa jasna
starta czekolada (u mnie kasztankowa)
Komentarze