Ciasto tortowe z kajmakiem

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto i jak pięknie się prezentuje :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    4 jajka
    0,5 szkl cukru
    3/4 szkl mąki
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny
    4 jajka
    0,5 szkl cukru
    0,5 szkl mąki
    2-3 łyżki kakao
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa
    3 szkl mleka
    6 żółtek
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    10 łyżek cukru
    1i 1/2 kostki margaryny lub masła
    2 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    Gotowa masa krówkowa
    2-3 wafle

Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto tortowe z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką. Wykładamy na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut.
  • 2. Biszkopt ciemny: Kakao mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Upiec tak jak biszkopt jasny.
  • 3. Masa: Żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Zmniejszyć ogień i powoli wlewać do mleka masę żółtkową. Ugotować budyń. Utrzeć masło, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Odłożyć 3-4 łyżki masy (na wierzch ciasta) i podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    biszkopt ciemny
    masa jasna
    wafel
    kajmak
    wafel
    masa ciemna
    biszkopt jasny
    odłożona masa jasna
    starta czekolada (u mnie kasztankowa)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować