Jabłkowa pokusa - ciasto z jabłkami i pianką straciatella

  • wyświetlono: 3231 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Pyszne półkruche ( genialne!) ciasto pokryte jabłkami z galaretką  i lekką, puszystą pianką straciatella tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Idealne ciasto nie tylko na jesień! My dodałyśmy do niego galaretkę pomarańczową - Wy śmiało możecie wykorzystać inny, ulubiony smak!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 20 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI:

( 22x24 )

SPÓD:

* mąka pszenna - 130 g

* maka ziemniaczana - 70 g

* cukier - 150 g

* miękkie masło - 170 g

* jajko - 1 szt

* żółtko - 2 szt

MASA:

* jabłka - 1,5 kg

* galaretka pomarańczowa - 2 op

* masło - 120 g

PIANKA STRACIATELLA:

* śmietana 30% - 500 g

* mascarpone - 250 g

*jogurt grecki - 250 g

* cukier puder - 4-5 łyżek

* czekolada gorzka - 100 g

* żelatyna sypka - 5 łyżeczek

* woda - 80 ml

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłkowa pokusa - ciasto z jabłkami i pianką straciatella

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    170 g miękkiego masła ucieramy z cukrem, dodajemy 3 żółtka i 1 białko - cały czas ucieramy.

    Dodajemy przesiane obie maki , miksujemy na wolnych obrotach.

    Wyciągamy ( klei się! ) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Pieczemy ok. 25 minut w 170C. Studzimy.

    MASA JABŁKOWA:

    Jabłka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy masło, gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty.

    Wsypujemy 2 galaretki, dusimy ok. 5 minut, aż galaretki się rozpuszczą. Studzimy.

    Lekko wystudzoną masę rozprowadzamy na schłodzonym cieście, wyrównujemy.

    PIANKA STRACIATELLA:

    Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy, podgrzewamy al nie gotujemy!

    Jogurt grecki mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem, a następnie ( hartując wcześniej! ) dodajemy żelatynę.

    Dodajemy ubiją na puch śmietanę i bardzo dokładnie mieszamy.

    Wrzucamy posiekaną lub tartą grubo czekoladę.

    Wyciągamy na masę jabłkową, wyrównujemy, chłodzimy.

    WIERZCH:

    Galaretkę mieszamy z 400 ml wrzątku, chłodzimy, lekko tężejącą wylewamy na ciasto, odstawiamy do lodówki.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaczekoladajabłkapiankaszarlotkaciasto z jabłkamipółkruchestraciatella

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z bananami i śmietaną straciatella

Dodane przez: nadia180

Ciasto z bananami i śmietaną straciatella

Miało być ciasto w stylu "Kopca...

image-0klsrlq

Dodane przez: anita176

Ciasto jabłkowe z wiśniową pianką

Smaczne i niezbyt kaloryczne ciasto

Jesienne ciasto z dynią, jabłkami i cynamonową pianką

Dodane przez: rena123

Jesienne ciasto z dynią, jabłkami i cynamonową...

Kolejna odmiana kruchego ciasta...

Czekoladowa pokusa z pianką jogurtowo-jagodową

Dodane przez: pao77

Ciasto Czekoladowa pokusa z pianką jogurtowo-jagodową

Świetne połączenie smaków.

Ciasto straciatella z truskawkami

Dodane przez: 2milutka

Ciasto straciatella z truskawkami

Wiosenno letnie ciasto. Puszysty...

Słodka pokusa z serem i rabarbarem

Dodane przez: bietka

Ciasto słodka pokusa z serem i rabarbarem

Pyszne ciacho przekładane serem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.