Jabłkowa pokusa - ciasto z jabłkami i pianką straciatella

4.39 (173 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne półkruche ( genialne!) ciasto pokryte jabłkami z galaretką  i lekką, puszystą pianką straciatella tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Idealne ciasto nie tylko na jesień! My dodałyśmy do niego galaretkę pomarańczową - Wy śmiało możecie wykorzystać inny, ulubiony smak!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 22x24 )

    SPÓD:

    * mąka pszenna - 130 g

    * maka ziemniaczana - 70 g

    * cukier - 150 g

    * miękkie masło - 170 g

    * jajko - 1 szt

    * żółtko - 2 szt

    MASA:

    * jabłka - 1,5 kg

    * galaretka pomarańczowa - 2 op

    * masło - 120 g

    PIANKA STRACIATELLA:

    * śmietana 30% - 500 g

    * mascarpone - 250 g

    *jogurt grecki - 250 g

    * cukier puder - 4-5 łyżek

    * czekolada gorzka - 100 g

    * żelatyna sypka - 5 łyżeczek

    * woda - 80 ml
Wystaw ocenę:

4.39 (173 ocen)

Jabłkowa pokusa - ciasto z jabłkami i pianką straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    170 g miękkiego masła ucieramy z cukrem, dodajemy 3 żółtka i 1 białko - cały czas ucieramy.

    Dodajemy przesiane obie maki , miksujemy na wolnych obrotach.

    Wyciągamy ( klei się! ) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Pieczemy ok. 25 minut w 170C. Studzimy.

    MASA JABŁKOWA:

    Jabłka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy masło, gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty.

    Wsypujemy 2 galaretki, dusimy ok. 5 minut, aż galaretki się rozpuszczą. Studzimy.

    Lekko wystudzoną masę rozprowadzamy na schłodzonym cieście, wyrównujemy.

    PIANKA STRACIATELLA:

    Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy, podgrzewamy al nie gotujemy!

    Jogurt grecki mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem, a następnie ( hartując wcześniej! ) dodajemy żelatynę.

    Dodajemy ubiją na puch śmietanę i bardzo dokładnie mieszamy.

    Wrzucamy posiekaną lub tartą grubo czekoladę.

    Wyciągamy na masę jabłkową, wyrównujemy, chłodzimy.

    WIERZCH:

    Galaretkę mieszamy z 400 ml wrzątku, chłodzimy, lekko tężejącą wylewamy na ciasto, odstawiamy do lodówki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Galaretka Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować