Jabłko z budyniem na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na spód miksuję na jednolitą masę , przekładam do blaszki . Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni , studzę .
2.Masa jabłkowa : Galaretkę mieszam z żelatyną , zalewam wrzątkiem , mieszam , dodaję do jabłek , mieszam , studzę . Gęstniejącą masę przekładam na wystudzone ciasto , wstawiam do lodówki na godzinę .
3.Masa budyniowa : Galaretkę mieszam z żelatyną , dodaję wrzątek wody , mieszam . Trzy szklanki mleka doprowadzam do zagotowania , dodaję zmieszany budyń z cukrem i czwartą szklanką mleka , gotuję budyń . Masę odstawiam na pół godziny , dodaję przygotowaną galaretkę , mieszam , odstawiam do wystudzenia . Wystudzoną ale nie zastygniętą masę wylewam na przygotowany spód z jabłkami . Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę .
4.Galaretki cytrynowe mieszam z wrzątkiem , studzę . Gęstniejącą galaretką zalewam ciasto , wstawiam do lodówki do całkowitego zastudzenia , na około dwie godziny :)
Komentarze