Jabłko z budyniem na orzechowym spodzie

4.4 (5 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczny deser , prosty w przygotowaniu , doskonały od święta i każdy inny dzień :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód :
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki mleka
    1 jajko
    1 łyżka kakao
    2 łyżki mielonych orzechów włoskich
    1 łyżka dżemu - u mnie jagodowy
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa :
    3 szklanki prażonych jabłek
    1 galaretka - u mnie wiśniowa
    1 płaska łyżka żelatyny
    1 szklanka wrzącej wody
    Masa budyniowa :
    2 budynie waniliowe , każdy 40 g
    4 szklanki mleka 3,2%
    1 galaretka - u mnie wiśniowa
    2 łyżki cukru
    1 szklanka wrzącej wody
    1 płaska łyżka żelatyny
    Dodatkowo:
    2 galaretki - u mnie cytrynowe
    3 szklanki wrzącej wody
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm . x 38 cm .
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Jabłko z budyniem na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na spód miksuję na jednolitą masę , przekładam do blaszki . Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni , studzę .
  • 2. Masa jabłkowa : Galaretkę mieszam z żelatyną , zalewam wrzątkiem , mieszam , dodaję do jabłek , mieszam , studzę . Gęstniejącą masę przekładam na wystudzone ciasto , wstawiam do lodówki na godzinę .
  • 3. Masa budyniowa : Galaretkę mieszam z żelatyną , dodaję wrzątek wody , mieszam . Trzy szklanki mleka doprowadzam do zagotowania , dodaję zmieszany budyń z cukrem i czwartą szklanką mleka , gotuję budyń . Masę odstawiam na pół godziny , dodaję przygotowaną galaretkę , mieszam , odstawiam do wystudzenia . Wystudzoną ale nie zastygniętą masę wylewam na przygotowany spód z jabłkami . Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę .
  • 4. Galaretki cytrynowe mieszam z wrzątkiem , studzę . Gęstniejącą galaretką zalewam ciasto , wstawiam do lodówki do całkowitego zastudzenia , na około dwie godziny :)

Porady

1 szklanka to u mnie 300 ml :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy włoskie Galaretka Jabłka Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować