Sernik karaibski na orzechowym spodzie

4.5 (157 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli lubicie (tak jak ja :) ) smak kokosa, to zapraszam po przepis na pyszny sernik intensywnie kokosowy. Być może przepis wyda Wam się skomplikowany ze względu na ilość składników i warstw, jednak nie zrażajcie się tym wcale, ponieważ w rzeczywistości bardzo szybko się go robi.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na spód:


    6 łyżek cukru
    3 łyżki miękkiego masła
    3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich/laskowych
    3/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1 kg sera w wiaderku
    200 g mascarpone
    biała część śmietanki kokosowej z mleka kokosowego
    150 g jogurtu naturalnego
    80 g mąki ziemniaczanej
    100 g cukru
    5 żółtek
    2 białka
    1 ananas w puszce
    Wierzch:

    300 g śmietany 36%
    100 g mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik karaibski na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód

    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dno formy o wymiarach 25x38 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia.

    Chwilkę ucieramy masło, po czym dodajemy resztę składników i doprowadzamy do ich połączenia. Ciastem wykładamy dno formy i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy do ostygnięcia.
  • 2. Masa serowa:

    Ananasa z puszki odsączamy z syropu. Następnie blendujemy go na mus. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.


    Twaróg przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego ser mascarpone, mus ananasowy, jogurt, pianę z żółtek i mąkę ziemniaczaną.Całość mieszamy. Na końcu do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość za pomocą łyżki tylko do połączenia składników. Masę serową wylewamy na ostudzony kruchy spód.


    Sernik pieczemy przez 1 h w temp 170 C. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ostudzony sernik wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  • 3. Wierzch

    Mocno schłodzoną śmietanę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch sernika i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Porady

*Do masy serowej opcjonalnie można dodać kieliszek kokosowego likieru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik z jabłkami na orzechowym spodzie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie

To może cię zainteresować