Sernik karaibski na orzechowym spodzie

4.5 (157 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli lubicie (tak jak ja :) ) smak kokosa, to zapraszam po przepis na pyszny sernik intensywnie kokosowy. Być może przepis wyda Wam się skomplikowany ze względu na ilość składników i warstw, jednak nie zrażajcie się tym wcale, ponieważ w rzeczywistości bardzo szybko się go robi.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na spód:


    6 łyżek cukru
    3 łyżki miękkiego masła
    3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich/laskowych
    3/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1 kg sera w wiaderku
    200 g mascarpone
    biała część śmietanki kokosowej z mleka kokosowego
    150 g jogurtu naturalnego
    80 g mąki ziemniaczanej
    100 g cukru
    5 żółtek
    2 białka
    1 ananas w puszce
    Wierzch:

    300 g śmietany 36%
    100 g mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik karaibski na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód

    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dno formy o wymiarach 25x38 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia.

    Chwilkę ucieramy masło, po czym dodajemy resztę składników i doprowadzamy do ich połączenia. Ciastem wykładamy dno formy i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy do ostygnięcia.
  • 2. Masa serowa:

    Ananasa z puszki odsączamy z syropu. Następnie blendujemy go na mus. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.


    Twaróg przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego ser mascarpone, mus ananasowy, jogurt, pianę z żółtek i mąkę ziemniaczaną.Całość mieszamy. Na końcu do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość za pomocą łyżki tylko do połączenia składników. Masę serową wylewamy na ostudzony kruchy spód.


    Sernik pieczemy przez 1 h w temp 170 C. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ostudzony sernik wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  • 3. Wierzch

    Mocno schłodzoną śmietanę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch sernika i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Porady

*Do masy serowej opcjonalnie można dodać kieliszek kokosowego likieru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik z jabłkami na orzechowym spodzie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie

To może cię zainteresować