Biszkoptowe kokosowo- budyniowe

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto biszkoptowe z kremem z budyniem i galaretką. Ciasto z posypką kokosową i polewą czekoladową. Zmodyfikowałam, bardzo stary przepis z mojej galerii. Dawniej częściej go piekłam, królowało na różnych przyjęciach.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2023-01-31
    BISZKOPT JASNY:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -5 łyżek wody
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1  łyżeczka proszku do pieczenia


    BISZKOPT CIEMNY:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -5 łyżek wody
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1  łyżeczka proszku do pieczenia
    beza:
    -2 białka
    -50 g. cukru
    -100 g. kokosu


    KREM BUDYNIOWO-GALARETKOWY:
    - 2 l. soku pomarańczowego z kartonika
    -4 budynie waniliowe
    -2 galaretki pomarańczowe-( tu krystaliczne)
    -200 g. masła


    ESY-FLORESY:
    -70 g. polewy czekoladowej
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Biszkoptowe kokosowo- budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkoptowe kokosowo- budyniowe 1. biszkopt-Do białek wlać wodę i ubić z cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić. Przesiać do tego mąki z proszkiem. Wymieszać i przelać do blaszki (30x40) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 min. w 175*.
    Drugi biszkopt zrobić z kakao. Na górę porozkładać kupki z ubitej bezy z cukrem i dodanym kokosem. Piec troszkę dłużej od poprzedniego z 3-5 min.
  • Biszkoptowe kokosowo- budyniowe 2. Z jasnego biszkoptu, zdrapać skórkę, żeby krem nie odklejał się. Ułożyć biszkopt w tej samej blaszce co się piekł, lecz wyżej zabezpieczonej.
  • Biszkoptowe kokosowo- budyniowe 3. Krem-Ugotować na soku budynie. Odstawić i zaraz wsypać galaretki i wymieszać. Dodać też masło i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić do letniego i rozsmarować na biszkopcie w blaszce.
  • Biszkoptowe kokosowo- budyniowe 4. Przykryć biszkoptem z kokosem.
  • Biszkoptowe kokosowo- budyniowe 5. esy- Polewę rozpuścić w/g wskazań na opakowaniu. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać placek w esy-floresy. Ciasto schłodzić w lodówce.
  • Biszkoptowe kokosowo- budyniowe 6. Kroić najlepiej na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować