Biszkoptowe kokosowo- budyniowe

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto biszkoptowe z kremem z budyniem i galaretką. Ciasto z posypką kokosową i polewą czekoladową. Zmodyfikowałam, bardzo stary przepis z mojej galerii. Dawniej częściej go piekłam, królowało na różnych przyjęciach.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2023-01-31
    BISZKOPT JASNY:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -5 łyżek wody
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1  łyżeczka proszku do pieczenia


    BISZKOPT CIEMNY:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -5 łyżek wody
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1  łyżeczka proszku do pieczenia
    beza:
    -2 białka
    -50 g. cukru
    -100 g. kokosu


    KREM BUDYNIOWO-GALARETKOWY:
    - 2 l. soku pomarańczowego z kartonika
    -4 budynie waniliowe
    -2 galaretki pomarańczowe-( tu krystaliczne)
    -200 g. masła


    ESY-FLORESY:
    -70 g. polewy czekoladowej
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Biszkoptowe kokosowo- budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkoptowe kokosowo- budyniowe 1. biszkopt-Do białek wlać wodę i ubić z cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić. Przesiać do tego mąki z proszkiem. Wymieszać i przelać do blaszki (30x40) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 min. w 175*.
    Drugi biszkopt zrobić z kakao. Na górę porozkładać kupki z ubitej bezy z cukrem i dodanym kokosem. Piec troszkę dłużej od poprzedniego z 3-5 min.
  • Biszkoptowe kokosowo- budyniowe 2. Z jasnego biszkoptu, zdrapać skórkę, żeby krem nie odklejał się. Ułożyć biszkopt w tej samej blaszce co się piekł, lecz wyżej zabezpieczonej.
  • Biszkoptowe kokosowo- budyniowe 3. Krem-Ugotować na soku budynie. Odstawić i zaraz wsypać galaretki i wymieszać. Dodać też masło i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić do letniego i rozsmarować na biszkopcie w blaszce.
  • Biszkoptowe kokosowo- budyniowe 4. Przykryć biszkoptem z kokosem.
  • Biszkoptowe kokosowo- budyniowe 5. esy- Polewę rozpuścić w/g wskazań na opakowaniu. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać placek w esy-floresy. Ciasto schłodzić w lodówce.
  • Biszkoptowe kokosowo- budyniowe 6. Kroić najlepiej na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować