Ciasto biszkoptowe z kremem z budyniem i galaretką. Ciasto z posypką kokosową i polewą czekoladową. Zmodyfikowałam, bardzo stary przepis z mojej galerii. Dawniej częściej go piekłam, królowało na różnych przyjęciach.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2023-01-31
BISZKOPT JASNY:
-5 jajek
-150 g. cukru
-5 łyżek wody
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT CIEMNY:
-5 jajek
-150 g. cukru
-5 łyżek wody
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
beza:
-2 białka
-50 g. cukru
-100 g. kokosu
KREM BUDYNIOWO-GALARETKOWY:
- 2 l. soku pomarańczowego z kartonika
-4 budynie waniliowe
-2 galaretki pomarańczowe-( tu krystaliczne)
-200 g. masła
Biszkoptowe kokosowo- budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Do białek wlać wodę i ubić z cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić. Przesiać do tego mąki z proszkiem. Wymieszać i przelać do blaszki (30x40) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 min. w 175*.
Drugi biszkopt zrobić z kakao. Na górę porozkładać kupki z ubitej bezy z cukrem i dodanym kokosem. Piec troszkę dłużej od poprzedniego z 3-5 min.
2.Z jasnego biszkoptu, zdrapać skórkę, żeby krem nie odklejał się. Ułożyć biszkopt w tej samej blaszce co się piekł, lecz wyżej zabezpieczonej.
3.Krem-Ugotować na soku budynie. Odstawić i zaraz wsypać galaretki i wymieszać. Dodać też masło i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić do letniego i rozsmarować na biszkopcie w blaszce.
4.Przykryć biszkoptem z kokosem.
5.esy- Polewę rozpuścić w/g wskazań na opakowaniu. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać placek w esy-floresy. Ciasto schłodzić w lodówce.
Komentarze