Ciasto z jabłkami to nie tylko szarlotka czy jabłecznik. Choć wszyscy lubimy klasykę, warto, zwłaszcza jesienią, eksperymentować  z połączeniami smaków, rodzajami ciast, dodatkami. Pomysłów mamy wiele, bo wszystkie wypieki pasują do jabłek – placek z jabłkami, kruche ciasto z jabłkami, torciki jabłkowe, drożdżowe i biszkopty.

Ciasto z jabłkami z pewnością uda się przygotować błyskawicznie jeśli zapewnimy sobie pomoc odpowiednich akcesoriów w kuchni. Obieraczka, drylownica do jabłek czy w końcu wygodna krajalnica do jabłek! W sezonie jesiennym, ale też w inne miesiące, te gadżety pójdą w ruch!

Jak się okazuje, domowe wypieki z jabłkami może z łatwością zmienić się w wykwintne ciasto przekładane warstwą kremu i jabłkowego musu, a nawet elegancki torcik. W naszej galerii znajdziesz ponad 30 pomysłów, jak urozmaicić ciasto z jabłkami, by nie kojarzyło nam się ono wyłącznie z szarlotką. Warto spróbować!

Przygotowując taki deser pamiętaj o tym, by wybrać odpowiedni rodzaj jabłek. Najlepiej sprawdzą się te twarde, kwaskowe. My stawiamy na Szarą Renetę lub Antonówkę – nie puszczają soku i są idealne do łączenia z aromatycznymi przyprawami – cynamonem, kardamonem, wanilią czy goździkami. To właśnie od rodzaju jabłek w dużej mierze zależy sukces naszego wypieku – owoce nadają ciastu z jabłkami najwięcej smaku, warto więc zadbać o to, by były najlepsze!

Zobacz też przepisy na ciasto francuskie z jabłkami!

Czytaj także:   Przetwory z gruszek - 14 pomysłów