Ciasto z jabłkami to nie tylko szarlotka czy jabłecznik. Choć wszyscy lubimy klasykę, warto, zwłaszcza jesienią, eksperymentować  z połączeniami smaków, rodzajami ciast, dodatkami. Pomysłów mamy wiele, bo wszystkie wypieki pasują do jabłek – placek z jabłkami, kruche ciasto z jabłkami, torciki jabłkowe, drożdżowe i biszkopty.

Jak się okazuje, domowe wypieki z jabłkami może z łatwością zmienić się w wykwintne ciasto przekładane warstwą kremu i jabłkowego musu, a nawet elegancki torcik. W naszej galerii znajdziesz ponad 30 pomysłów, jak urozmaicić ciasto z jabłkami, by nie kojarzyło nam się ono wyłącznie z szarlotką. Warto spróbować!

Przygotowując taki deser pamiętaj o tym, by wybrać odpowiedni rodzaj jabłek. Najlepiej sprawdzą się te twarde, kwaskowe. My stawiamy na Szarą Renetę lub Antonówkę – nie puszczają soku i są idealne do łączenia z aromatycznymi przyprawami – cynamonem, kardamonem, wanilią czy goździkami. To właśnie od rodzaju jabłek w dużej mierze zależy sukces naszego wypieku – owoce nadają ciastu z jabłkami najwięcej smaku, warto więc zadbać o to, by były najlepsze!