Ciasto wiśniowe wzgórza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć z cukrem. Białka oddzielić od żółtek. Do masy dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając , a następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubić na sztywno wraz ze szczyptą soli. Delikatnie ubitą pianę wymieszać z ciastem.
Blachę o wymiarze wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Do blachy wyłożyć 2/3 ciasta i rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20minut. W tym czasie ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu używając do tego jedynie 700ml mleka.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i rozsmarowujemy na nim gorący budyń. Wysypujemy wydrylowane wiśnie i rozsmarowujemy pozostałą część ciasta.
Wstawiamy ponownie ciasto do piekarnika i pieczemy przez około 40minut.
Po upieczeniu namaczamy biszkopty w ostygniętej kawie i układamy jeden bok drugiego na cieście. Studzimy i chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy kakaem . Smacznego.
Porady
Ciasto jest gęste i nie należy zbyt dokładnie rozsmarowywać je na budyniu ponieważ pod wpływem pieczenia ładnie się wyrówna.
Komentarze