Ciasto wiśniowe wzgórza

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Kompozycja delikatnego ciasta ze słodkim budyniem i kwaskowymi wiśniami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 0.5 kg wydrylowanych wiśni
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka cukru
    - 5 jajek
    - 250 gr miękkiego masła
    - 700 ml mleka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - 2 opakowania budyniu czekoladowego z cukrem
    - 2 paczki biszkoptów okrągłych
    - szklanka zaparzonej kawy z dodatkiem syropu wiśniowego
    - kakao do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto wiśniowe wzgórza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Białka oddzielić od żółtek. Do masy dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając , a następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubić na sztywno wraz ze szczyptą soli. Delikatnie ubitą pianę wymieszać z ciastem.
    Blachę o wymiarze wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
    Do blachy wyłożyć 2/3 ciasta i rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20minut. W tym czasie ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu używając do tego jedynie 700ml mleka.
    Wyjmujemy ciasto z piekarnika i rozsmarowujemy na nim gorący budyń. Wysypujemy wydrylowane wiśnie i rozsmarowujemy pozostałą część ciasta.
    Wstawiamy ponownie ciasto do piekarnika i pieczemy przez około 40minut.
    Po upieczeniu namaczamy biszkopty w ostygniętej kawie i układamy jeden bok drugiego na cieście. Studzimy i chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy kakaem . Smacznego.

Porady

Ciasto jest gęste i nie należy zbyt dokładnie rozsmarowywać je na budyniu ponieważ pod wpływem pieczenia ładnie się wyrówna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować