Nadzienie:
ok 1,5 kg jabłek lub mus jabłkowy 1,5l
3 łyżki żelatyny do musu (może być również bez żelatyny)
2 budynie waniliowe
4 łyżki cukru
3 szklanki mleka
Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy ciasto na 2 części. Blachę wyłóż papierem. Rozwałkuj jedną część ciasta i przełóż na dno blaszki.
2.Wyłóż mus jabłkowy do garnka zagotuj. Żelatynę wsyp do kubka,zalej do połowy wodą, wymieszaj , odczekaj 5 minut i dodaj do musu. Wymieszaj żelatynę ,aż się rozpuści w musie.. Taki mus wylej na ciasto po lekkim przestudzeniu. Wersja z jabłkami: Jabłka obierz , zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odciśnij je z nadmiaru soku. Wyłóż na ciasto.
3.Budyń: Odlej pół szklanki mleka, wymieszaj w nim proszek budyniowy, resztę mleka zagotuj z cukrem i dodaj płyn budyniowy. Mieszaj energicznie aby nie było grudek. Gorący budyń wylej na mus jabłkowy.
4.Budyń przykryj drugim rozwałkowanym ciastem. Można ciasto pokruszyć lub schłodzić i zetrzeć na tarce.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopi przez około 45-50 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze