Jabłecznik z budyniem

5 (161 ocen)

Prosty i szybki jabłecznik z budyniem , który najczęściej w domu piekę dla męża, bo to jego ulubiony.

Składniki:

  • Ciasto
    1 kostka margaryny
    3 jajka
    3 (czasami 3,5) szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    Nadzienie:
    ok 1,5 kg jabłek lub mus jabłkowy 1,5l
    3 łyżki żelatyny do musu (może być również bez żelatyny)
    2 budynie waniliowe
    4 łyżki cukru
    3 szklanki mleka

    Blacha 35cm/25cm
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy ciasto na 2 części. Blachę wyłóż papierem. Rozwałkuj jedną część ciasta i przełóż na dno blaszki.
  • 2. Wyłóż mus jabłkowy do garnka zagotuj. Żelatynę wsyp do kubka,zalej do połowy wodą, wymieszaj , odczekaj 5 minut i dodaj do musu. Wymieszaj żelatynę ,aż się rozpuści w musie.. Taki mus wylej na ciasto po lekkim przestudzeniu. Wersja z jabłkami: Jabłka obierz , zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odciśnij je z nadmiaru soku. Wyłóż na ciasto.
  • 3. Budyń: Odlej pół szklanki mleka, wymieszaj w nim proszek budyniowy, resztę mleka zagotuj z cukrem i dodaj płyn budyniowy. Mieszaj energicznie aby nie było grudek. Gorący budyń wylej na mus jabłkowy.
  • 4. Budyń przykryj drugim rozwałkowanym ciastem. Można ciasto pokruszyć lub schłodzić i zetrzeć na tarce.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopi przez około 45-50 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować