jabłecznik / szarlotka z połówkami jabłek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na to ciasto jest dosłownie wszędzie! Nie mogłam się oprzeć, żeby go nie wypróbować. Ciasto wyszło całkiem dobre, jest cienkie ciasto i duży kawałek jabłka który moja mała córeczka z chęcią wyjadała ;) lecz nie jest to jakieś wykwintne ciasto które będzie pasowało np na wesele :) Mimo to polecam to ciasto, nadaje się na podwieczorek lub do porannej kawki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    200 g masła lub margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki cukru waniliowego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 całe jajko
    1 serek homogenizowany waniliowy 150 g
    ok. 9 jabłek średniej wielkości
    Lukier:
    1 łyżka soku z cytryny
    1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik

Jabłecznik / szarlotka z połówkami jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cukier puder mieszamy w misce. Dodajemy jajko, masło i serek waniliowy i wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce kładziemy rozwałkowaną pierwszą połowę ciasta. Na nim układamy obok siebie obrane i wydrążone z nasion połówki jabłek wgłębieniem do dołu. Całość przykrywamy rozwałkowaną drugą połową ciasta. Pieczemy ok. 40 min w 180 st. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy lukrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (164 ocen)

Zdobywca nagrody

jabłecznik z połowkami jabłek

To może cię zainteresować