Jabłecznik z połówkami jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki pszennej, zimnego masła, śmietany, cukru, proszku do pieczenia i cynamonu zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, przekrajamy na pół i wykrajamy gniazda nasienne. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy je na 2 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy jedną część ciasta i wykładamy nią dno blaszki. Posypujemy mąką ziemniaczaną i układamy połówki jabłek (zostawiamy małe odległości między nimi). Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka. Boki ciasta lekko sklejamy. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w 200 stopniach. Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.
Komentarze