Jabłecznik z połówkami jabłek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny jabłecznik. Ciasto zrobiłam bez jajek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    200 g masła
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 op. cukru wanilinowego (16g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki cynamonu
    4-5 średnich jabłek
    cukier puder do posypania
    blaszka 24x24 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery

Jabłecznik z połówkami jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki pszennej, zimnego masła, śmietany, cukru, proszku do pieczenia i cynamonu zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, przekrajamy na pół i wykrajamy gniazda nasienne. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy je na 2 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy jedną część ciasta i wykładamy nią dno blaszki. Posypujemy mąką ziemniaczaną i układamy połówki jabłek (zostawiamy małe odległości między nimi). Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka. Boki ciasta lekko sklejamy. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w 200 stopniach. Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować