SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK

4.5 (164 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Niezwykle pyszna, bardzo łatwa do przygotowania

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    170 g masła
    100 g serka waniliowego homogenizowanego
    4-5 jabłek
    cynamon
    lukier:2 łyżki śmietany 18 %
    3/4 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szarlotka z połówkami jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy serek, dodajemy posiekane mocno schłodzone masło, zagniatamy ciasto.Jeśli klei się do rąk dosypujemy mąki.
    *Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy , układamy na dnie formy. 
    *Jabłka obieramy, przekrawamy na połówki, wycinamy gniazda nasienne. Układamy na cieście zostawiając odstępy między jabłkami. Posypujemy cynamonem dość obficie. 
    *Drugą część ciasta rozwałkowujemy, przykrywamy jabłka, dociskamy boki ciasta aby się zlepiły.
    *Pieczemy 40 minut w 170 st.
    *Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem, dobrze mieszamy by nie było grudek. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem. Zostawiamy do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować