Taki zwykły jabłecznik na biszkopcie to wspomnienie z czasów dzieciństwa. Najszybszy, najtańszy ,ale jaki samczy. Ostatnio uwielbiam wracać do ciast z czasów PRL-u :)
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru.
Nadzienie:
1 kg jabłek (waga po obraniu),
0,5 szklanki cukru
2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe,
Cynamon do smaku
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek wody.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru i kieliszek gorącej wody.
Jabłecznik na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszam łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wym.25cm/35cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 30 minut. Po wystudzeniu przetnij biszkopt na 2 części.
2.Nadzienie: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w średnią kostkę.
Przekładamy jabłka do garnka, podlewając woda ok jednej szklanki, zasypujemy cukrem, i cynamonem. Prażymy na małym ogniu przez 20 minut. Galaretki wsypujemy do jabłek, mieszamy aż do rozpuszczenia. Odstawić do całkowitego wystygnięcia i lekkiego stężenia.
3.Biszkopt przecinamy i górną część dajemy na spód blachy, skrapiamy dowolną woda smakową.
Żelatynę rozpuszczamy w ziemnej wodzie aż do napęcznienia, następnie ją rozpuszczamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
Delikatnie śmietanę rozprowadzamy na biszkopt. Wykładamy przestudzone jabłka ,przykrywamy drugim biszkoptem tak aby płaski spód był do góry. W ten sposób uzyskamy równe ciasto.
Po schłodzeniu ciasto polukrować. Cukier puder rozpuścić z gorąca wodą aby miał konsystencję bardzo rzadką.
Komentarze