Jabłecznik na biszkopcie

4.5 (167 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taki zwykły jabłecznik na biszkopcie to wspomnienie z czasów dzieciństwa. Najszybszy, najtańszy ,ale jaki samczy. Ostatnio uwielbiam wracać do ciast z czasów PRL-u :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru.
    Nadzienie:
    1 kg jabłek (waga po obraniu),
    0,5 szklanki cukru
    2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe,
    Cynamon do smaku
    500 ml śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek wody.
    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru i kieliszek gorącej wody.
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Jabłecznik na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszam łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wym.25cm/35cm.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 30 minut. Po wystudzeniu przetnij biszkopt na 2 części.
  • mus jabłkowy 2. Nadzienie: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w średnią kostkę.
    Przekładamy jabłka do garnka, podlewając woda ok jednej szklanki, zasypujemy cukrem, i cynamonem. Prażymy na małym ogniu przez 20 minut. Galaretki wsypujemy do jabłek, mieszamy aż do rozpuszczenia. Odstawić do całkowitego wystygnięcia i lekkiego stężenia.
  • jabłecznik 3. Biszkopt przecinamy i górną część dajemy na spód blachy, skrapiamy dowolną woda smakową.
    Żelatynę rozpuszczamy w ziemnej wodzie aż do napęcznienia, następnie ją rozpuszczamy.
    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
    Delikatnie śmietanę rozprowadzamy na biszkopt. Wykładamy przestudzone jabłka ,przykrywamy drugim biszkoptem tak aby płaski spód był do góry. W ten sposób uzyskamy równe ciasto.
    Po schłodzeniu ciasto polukrować. Cukier puder rozpuścić z gorąca wodą aby miał konsystencję bardzo rzadką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować