Jabłecznik na biszkopcie

  • wyświetlono: 1377 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Taki zwykły jabłecznik na biszkopcie to wspomnienie z czasów dzieciństwa. Najszybszy, najtańszy ,ale jaki samczy. Ostatnio uwielbiam wracać do ciast z czasów PRL-u :)

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 26 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru.
Nadzienie:
1 kg jabłek (waga po obraniu),
0,5 szklanki cukru
2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe,
Cynamon do smaku
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek wody.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru i kieliszek gorącej wody.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik na biszkopcie

  • biszkopt1. Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszam łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wym.25cm/35cm.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 30 minut. Po wystudzeniu przetnij biszkopt na 2 części.
  • mus jabłkowy2. Nadzienie: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w średnią kostkę.
    Przekładamy jabłka do garnka, podlewając woda ok jednej szklanki, zasypujemy cukrem, i cynamonem. Prażymy na małym ogniu przez 20 minut. Galaretki wsypujemy do jabłek, mieszamy aż do rozpuszczenia. Odstawić do całkowitego wystygnięcia i lekkiego stężenia.
  • jabłecznik3. Biszkopt przecinamy i górną część dajemy na spód blachy, skrapiamy dowolną woda smakową.
    Żelatynę rozpuszczamy w ziemnej wodzie aż do napęcznienia, następnie ją rozpuszczamy.
    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
    Delikatnie śmietanę rozprowadzamy na biszkopt. Wykładamy przestudzone jabłka ,przykrywamy drugim biszkoptem tak aby płaski spód był do góry. W ten sposób uzyskamy równe ciasto.
    Po schłodzeniu ciasto polukrować. Cukier puder rozpuścić z gorąca wodą aby miał konsystencję bardzo rzadką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkaurodzinyjabłecznikszarlotkajesieńciasto z jabłkamiimieninysezon na jabłkajesienne ciasto
 

Komentarze

Podobne przepisy

seromakowiec na piernikowym biszkopcie

Dodane przez: klementynka

seromakowiec na piernikowym biszkopcie

Seromak jest dość popularny ale...

Ciasto Balowe.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto Balowe na Biszkopcie

Biszkopt,masa budyniowa,krakersy,masa...

jagodowe

Dodane przez: Habibi Chi

Ciasto jagodowe na biszkopcie

Ciasto 3-warstwowe. Delikatne biszkoptowe...

Jabłecznik na kruchym cieście

Dodane przez: danusia19671

Jabłecznik na kruchym cieście

Moje najlepsze ciasta to jabłecznik...

Ciasto jeżyk na biszkopcie

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto jeżyk na biszkopcie

Efektowne, smaczne i pełne zbóż...

snikers na biszkopcie

Dodane przez: celkapatelka

Ciasto Snikers na biszkopcie

Dla wielbicieli słodkości