SZARLOTKA Z KREMEM WANILIOWYM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

  • wyświetlono: 2544 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Delikatny puszysty biszkopt pokryty pyszną jabłkową masą z galaretką, kremem waniliowym i chrupiącą kokosową kruszonką jest świetnym pomysłem na każdą okazję. Ciacho robi się błyskawicznie! Szybkie, łatwe , pyszne!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 20 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI:

( 24x28 )

BISZKOPT:

* mąka pszenna - 1 szkl

* jajko - 4 szt

* cukier - 4 łyżki

* olej - 2 łyżki

* mleko - 2 łyżki

* proszek do pieczenia - 1 lyżeczka

MASA JABŁKOWA Z GALARETKĄ:

* galaretka pomarańczowa - 3 szt

* jabłko - 6 szt

* woda - 3 szkl / 750 ml

KREM WANILIOWY:

* mleko - 500 ml

* cukier - 0,5 szkl

* esencja waniliowa - 1 łyżeczka

* mąka ziemniaczana - 2 łyżki

* mąka pszenna- 1 łyzka

* masło min. 82% - 250 g

KRUSZONKA KOKOSOWA:

* kokos - 100 g

* cukier - 3 łyżki

* masło - 50 g

Sposób przygotowania przepisu:

SZARLOTKA Z KREMEM WANILIOWYM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT:

    Jajka ( w całości ) ubijamy z cukrem i szczyptą soli, wlewamy olej, mieszamy.

    Dodajemy mleko i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - mieszamy łyżką.

    Pieczemy ok.18-20 minut/180C. Studzimy, kroimy na 2 blaty.

    MASA JABŁKOWA Z GALARETKĄ:

    Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy starte na grubych oczkach jabłka, mieszamy, studzimy.

    Wystudzoną masę wyciągamy na biszkopt, przykrywamy 2 blatem ciasta. Odstawiamy do lodówki.

    KREM WANILIOWY:

    Pół szklaki mleka mieszamy z mąkami. Resztę gotujemy z cukrem i wanilią, wlewamy mleko z mąkami i cały czas mieszając gotujemy kremowy budyń. Studzimy.

    Masło ucieramy na puch, łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń.

    Wykładamy na schłodzone ciasto.

    KRUSZONKA KOKOSOWA:

    Na patelni roztapiamy masło, dodajemy kokos i cukier, przesmażamy na złoto.

    Wysypujemy na krem waniliowy, chłodzimy kilka godzin

    Zajadamy!

    Smacznego!

Porady

Galaretkę pomarańczową możemy śmiało zastąpić cytrynową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kremjabłkabudyńkokosjabłecznikszarlotkaciasto budyniowetanie ciastopyszne ciastokokosowa kruszonkaciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto makowe z jabłkami, bezą kokosową i kremem waniliowym

Dodane przez: juchab

Ciasto makowe z jabłkami, bezą kokosową i...

Bardzo smaczne ciasto. Dla mnie...

Szarlotka z bezą cytrynową i kruszonką

Dodane przez: Wiater Barbara

Szarlotka z bezą cytrynową i kruszonką

Szarlotka z dużą ilością jabłek,...

Ciasto na herbatnikach z kremem budyniowym , powidłami i chrupiącą migdałowo - kokosową kruszonką

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasto na herbatnikach z kremem budyniowym,...

Jest niesamowicie łatwe do zrobienia...

Szarlotka z kratką i kruszonką

Dodane przez: Pyszne_desery

Szarlotka z kratką i kruszonką

To wg. mnie szarlotka idealna!...

Szarlotka z kremem i orzechami

Dodane przez: juchab

Szarlotka z kremem i orzechami

Szarlotka na bogato, z pysznym...

Nasza ulubiona szarlotka

Dodane przez: AnnA86

Pyszna szarlotka z kruszonką

Nasza rodzina bardzo lubi ciasta,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE