SZARLOTKA Z KREMEM WANILIOWYM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

4.49 (166 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny puszysty biszkopt pokryty pyszną jabłkową masą z galaretką, kremem waniliowym i chrupiącą kokosową kruszonką jest świetnym pomysłem na każdą okazję.

Ciacho robi się błyskawicznie!

Szybkie, łatwe , pyszne!

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 24x28 )

    BISZKOPT:

    * mąka pszenna - 1 szkl

    * jajko - 4 szt

    * cukier - 4 łyżki

    * olej - 2 łyżki

    * mleko - 2 łyżki

    * proszek do pieczenia - 1 lyżeczka

    MASA JABŁKOWA Z GALARETKĄ:

    * galaretka pomarańczowa - 3 szt

    * jabłko - 6 szt

    * woda - 3 szkl / 750 ml

    KREM WANILIOWY:

    * mleko - 500 ml

    * cukier - 0,5 szkl

    * esencja waniliowa - 1 łyżeczka

    * mąka ziemniaczana - 2 łyżki

    * mąka pszenna- 1 łyzka

    * masło min. 82% - 250 g

    KRUSZONKA KOKOSOWA:

    * kokos - 100 g

    * cukier - 3 łyżki

    * masło - 50 g
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Szarlotka z kremem waniliowym i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT:

    Jajka ( w całości ) ubijamy z cukrem i szczyptą soli, wlewamy olej, mieszamy.

    Dodajemy mleko i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - mieszamy łyżką.

    Pieczemy ok.18-20 minut/180C. Studzimy, kroimy na 2 blaty.

    MASA JABŁKOWA Z GALARETKĄ:

    Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy starte na grubych oczkach jabłka, mieszamy, studzimy.

    Wystudzoną masę wyciągamy na biszkopt, przykrywamy 2 blatem ciasta. Odstawiamy do lodówki.

    KREM WANILIOWY:

    Pół szklaki mleka mieszamy z mąkami. Resztę gotujemy z cukrem i wanilią, wlewamy mleko z mąkami i cały czas mieszając gotujemy kremowy budyń. Studzimy.

    Masło ucieramy na puch, łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń.

    Wykładamy na schłodzone ciasto.

    KRUSZONKA KOKOSOWA:

    Na patelni roztapiamy masło, dodajemy kokos i cukier, przesmażamy na złoto.

    Wysypujemy na krem waniliowy, chłodzimy kilka godzin

    Zajadamy!

    Smacznego!

Porady

Galaretkę pomarańczową możemy śmiało zastąpić cytrynową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować