Jabłecznik królewski z bitą śmietaną na biszkopcie

  • wyświetlono: 14345 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Delikatny biszkopt, soczyste jabłka zatopione w galaretce i lekka bita śmietana oprószona tartą czekoladą. Poezja smaku.

Ola1984
  • 24 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
3 duże jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu
szczypta soli
Jabłka:
9 dużych jabłek (1,8 kg przed obraniem, ok. 1,3 kg po obraniu)
2 galaretki pomarańczowe
1 szklanka wody
Bita śmietana:
650 ml śmietany 30 %
125 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżka żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
25 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik królewski z bitą śmietaną na biszkopcie

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać za pomocą widelca. Mąkę przesiać. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać, stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie ubita na sztywno dodać żółtka i krótko zmiksować. Dosypać mąkę i zmiksować tylko do połączenia się składników. Formę o wymiarach 26x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec ok. 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie wystudzić.
  • 2. Jabłka: Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na ósemki i w większą kostkę. Przełożyć do rondla i zalać szklanką wody. Prażyć do czasu, aż jabłka będą miękkie, ale zachowają ładny kształt kostki. Do gorących jabłek wsypać galaretki i wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia i lekkiego stężenia. Tężejące jabłka wyłożyć na biszkopt i zostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
  • 3. Bita śmietana: Do gorącej wody dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać ser mascarpone i ubić krótko do połączenia się składników. Cały czas miksując wlać cienką strużką płynną żelatynę. Bitą śmietanę równomiernie rozsmarować na jabłkach. Śmietanę posypać startą na tarce czekoladę. Schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Porady

Do ciasta można także użyć galaretki cytrynowej.
Biszkopt można także nasączyć ponczem z ciepłej wody z cukrem i sokiem z cytryny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaCiastojabłkaDeserciastadeseryWielkanocświętaśmietanadla dziecijabłecznikszarlotkaowoceboże narodzeniewypiekiprzyjęciasylwesterimprezynajlepsze

Komentarze

Podobne przepisy

Jabłecznik z budyniem i bitą śmietaną

Dodane przez: paulinaCL

Jabłecznik z budyniem i bitą śmietaną

Czy jedliście kiedykolwiek budyń...

Jabłecznik na biszkopcie

Dodane przez: diana09

Jabłecznik na biszkopcie

Szybki, prosty, bardzo smaczny,...

Szarlotka z bitą śmietaną

Dodane przez: zielony liść

Szarlotka z bitą śmietaną

Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie,...

Ciasto rabarbarowe na ciepło z bitą śmietaną

Dodane przez: magzis

Ciasto rabarbarowe na ciepło z bitą śmietaną

To ciasto to rozkosz dla podniebienia....

Sernik gotowany na krakersach z bitą śmietaną.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik gotowany na krakersach z bitą śmietaną

Dzisiaj mam dla Was recepturę na...

bananowiec

Dodane przez: izaa_a

bananowiec z bitą śmietaną

tego ciasta nie jadłam całe wieki;...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.