Kolejny udany i zdrowy przepis na smaczną rybkę jaką jest halibut. Tym razem coś bardziej ostrego, by ryba nie miała nudnego smaku zamarynowałam ją z papryczką chili, a dla świeżości i aromatu dodałam świeże oregano i cytrynę.
Składniki:
Na 2 porcje:
Marynata:
* papryczka chili 1 szt.
* sok z cytryny 2 łyżki
* cytryna 8 cienkich plasterków
* przyprawa do ryb 2 łyżki
* pieprz świeżo mielony do oprószenia
* oregano kilka świeżych łodyżek ( ok. 2 łyżek listków )
* halibut 4 kawałki fileta ze skórą (ok. 400 gram
* ryż 2 torebki
Halibut w pikantnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Halibuta umyć, osuszyć, przyprawić z każdej strony przyprawą do ryb i pieprzem, skropić cytryną. Z papryczki usunąć pestki, a następnie bardzo drobno posiekać.
Z łodyżek oregano oderwać listki, które drobno posiekać, aby uwolniły się olejki i zapach.
2.Rybę natrzeć papryczką i oregano. Na wierzch każdego kawałka ryby ułożyć 2 plastry cytryny. Każdą rybę układamy na kawałku folii aluminiowej i zwijamy małe pakuneczki. Takie pakuneczki umieszczamy w lodówce na noc.
3.Na rozgrzaną patelnię grillową układamy pakuneczki z rybą. Grillujemy od 3-5 min. na stronę.
4.Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu. Podać z halibutem.
Komentarze