HALIBUT W PIKANTNEJ MARYNACIE

0 (0 ocen)

Kolejny udany i zdrowy przepis na smaczną rybkę jaką jest halibut. Tym razem coś bardziej ostrego, by ryba nie miała nudnego smaku zamarynowałam ją z papryczką chili, a dla świeżości i aromatu dodałam świeże oregano i cytrynę.

Składniki:

  • Na 2 porcje:
    Marynata:
    * papryczka chili 1 szt.
    * sok z cytryny 2 łyżki
    * cytryna 8 cienkich plasterków
    * przyprawa do ryb 2 łyżki
    * pieprz świeżo mielony do oprószenia
    * oregano kilka świeżych łodyżek ( ok. 2 łyżek listków )

    * halibut 4 kawałki fileta ze skórą (ok. 400 gram
    * ryż 2 torebki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Halibut w pikantnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Halibuta umyć, osuszyć, przyprawić z każdej strony przyprawą do ryb i pieprzem, skropić cytryną. Z papryczki usunąć pestki, a następnie bardzo drobno posiekać.
    Z łodyżek oregano oderwać listki, które drobno posiekać, aby uwolniły się olejki i zapach.
  • 2. Rybę natrzeć papryczką i oregano. Na wierzch każdego kawałka ryby ułożyć 2 plastry cytryny. Każdą rybę układamy na kawałku folii aluminiowej i zwijamy małe pakuneczki. Takie pakuneczki umieszczamy w lodówce na noc.
  • 3. Na rozgrzaną patelnię grillową układamy pakuneczki z rybą. Grillujemy od 3-5 min. na stronę.
  • 4. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu. Podać z halibutem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Halibut Marynata Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować