Gulasz wołowy z borowikami

4.5 (199 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ostatnio podczas grzybobrania udało mi się zebrać kilka pięknych borowików. Przygotowałam z nimi pyszny i aromatyczny gulasz wołowy, na domowym bulionie. Domownicy zajadali z apetytem :)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu B:
    -30 dag świeżych borowików
    -0,5 kg łopatki wołowej
    -kawałek (ok. 200 g) wołowiny z kością
    -1 pęczek włoszczyzny (z cebulą)

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    -1 szklanka białego, wytrawnego wina

    Składniki robocze:
    -2 łyżki przyprawy do wołowiny
    -2 łyżki masła klarowanego do smażenia
    -1 płaska łyżeczka płynnego miodu
    -1 płaska łyżeczka mielonego kminku
    -1 płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego
    -2 liście laurowe
    -5 ziaren ziela angielskiego
    -1 łyżka skrobi ziemniaczanej+odrobina wody
    -1,5 l wody
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia

    Dekoracja:
    -natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina Gulasz

Gulasz wołowy z borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Wołowinę z kością wrzucamy do garnka razem z obraną włoszczyzną (cebulę zostawiamy). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty, zalewamy wodą i gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu.*

    Łopatkę wołową kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do wołowiny. Wrzucamy na rozgrzany olej i obsmażamy na rumiano. Zalewamy przecedzonym bulionem, wlewamy wino i dusimy przez godzinę na wolnym ogniu.
  • 2 2. Borowiki kroimy w kostkę.
  • 3 3. Masło klarowane roztapiamy na patelni. Wrzucamy drobno posiekaną cebulkę, chwilę przesmażamy, dodajemy grzyby i smażymy 3 minuty często mieszając. Dodajemy do gulaszu i gotujemy do całkowitej miękkości mięsa (jeszcze ok 20 minut). Dodajemy miód, kminek, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Łyżkę skrobi rozprowadzamy z odrobiną wody i ciągle mieszając zawartość garnka wlewamy do gulaszu. Zagotowujemy i podajemy z ulubionymi dodatkami udekorowany natką pietruszki. Smacznego!

Porady

*Bulion można przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Prawdziwki Wino Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować