Gulasz wołowy z papryką

4.96 (205 ocen)

Aromatyczny i sycący, w sam raz na chłodniejsze dni.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wołowego na gulasz
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku
    2 papryki (czerwona i żółta)
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    2-3 łyżki mąki
    sól, pieprz
    2 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    3 szklanki bulionu wołowego
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.96 (205 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wołowy z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso na gulasz 1. Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z ewentualnych żył i tłuszczu. Pokroić w niewielką kostkę i oprószyć mąką.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kawałki mięsa aż będą zarumienione. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek.
  • 3. Mięso razem z cebulą i czosnkiem przełożyć do garnka, zalać bulionem wołowym. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Dusić ok 1-.1,5 godz do miękkości mięsa, w razie konieczności podlewać wodą.
  • 4. Na ok.20 minut przed końcem duszenia dodać paprykę, oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę. Następnie łyżkę mąki wymieszać z niewielką ilością sosu i połączyć z gulaszem. Na koniec przyprawić do smaku mieloną papryką, solą i pieprzem. Podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na pyszną zupę - zupa gulaszowa oraz świetne danie - fasolka po bretońsku

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować