Gulasz wołowy z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z ewentualnych żył i tłuszczu. Pokroić w niewielką kostkę i oprószyć mąką.
2.Na patelni rozgrzać olej i smażyć kawałki mięsa aż będą zarumienione. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek.
3.Mięso razem z cebulą i czosnkiem przełożyć do garnka, zalać bulionem wołowym. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Dusić ok 1-.1,5 godz do miękkości mięsa, w razie konieczności podlewać wodą.
4.Na ok.20 minut przed końcem duszenia dodać paprykę, oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę. Następnie łyżkę mąki wymieszać z niewielką ilością sosu i połączyć z gulaszem. Na koniec przyprawić do smaku mieloną papryką, solą i pieprzem. Podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami lub pieczywem.
Komentarze