REKLAMA

Gulasz wołowy z papryką

wyświetlono: 83251 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 2

Aromatyczny i sycący, w sam raz na chłodniejsze dni.

opublikowany: 24.08.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wołowego na gulasz
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku
    2 papryki (czerwona i żółta)
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    2-3 łyżki mąki
    sól, pieprz
    2 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    3 szklanki bulionu wołowego
    olej do smażenia
Ocena:

(średnia 5 z 197 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • mięso na gulasz 1. Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z ewentualnych żył i tłuszczu. Pokroić w niewielką kostkę i oprószyć mąką.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kawałki mięsa aż będą zarumienione. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek.
  • 3. Mięso razem z cebulą i czosnkiem przełożyć do garnka, zalać bulionem wołowym. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Dusić ok 1-.1,5 godz do miękkości mięsa, w razie konieczności podlewać wodą.
  • 4. Na ok.20 minut przed końcem duszenia dodać paprykę, oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę. Następnie łyżkę mąki wymieszać z niewielką ilością sosu i połączyć z gulaszem. Na koniec przyprawić do smaku mieloną papryką, solą i pieprzem. Podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami lub pieczywem.

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na pyszną zupę - zupa gulaszowa oraz świetne danie - fasolka po bretońsku

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Gulasz wołowy z papryką Dodane przez: AnetaJ
Gulasz wołowy z papryką Dodane przez: agata28


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: capri capri

aromatyczny gulasz wołowy z warzywami

Pachnący, pyszny, prosty :)

kategoria: Dania główne gulasz opublikowany: 29.05.2014 | wyświetlono: 19105 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE