Gulasz wołowy

4.49 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To jedna z z tradycyjnych potraw kuchni polskiej, która pasuje jako dodatek do do rożnych dań np kopytek,kasz,ziemniaków itd ale również sam w sobie jest przepyszny z dodatkiem kromki chleba ........ Są różne sposoby jego przygotowania ja najczęściej robię go wg podanego niżej przepisu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego (gulaszowego)
    2 cebule
    przyprawa w płynie do zup/sosów
    chili w proszku
    słodka i ostra papryka
    pieprz
    sól
    ok 3 ziarenek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    0,75 l wody
    olej do obsmażenia mięsa
    ok 4 łyżek maki
    szczypta cukru dla delikatności
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i oczyścić z błon. Pokroić w kostkę , doprawić sola , pieprzem i odstawić na ok 5 min.
    W tym czasie można pokroić cebule w cienkie piórka. Mięso obsmażyć na oleju na mocno brązowy kolor w miedzy czasie zagotować w garnku wodę z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego...
    Następnie dodać obsmażone mięso. Na tej samej patelni zeszklić cebule i dodać ją do gulaszu.
    Gotować ok godziny po czym doprawić przyprawami.
    Mąkę rozrobić w ok 150 ml zimnej wody tak aby nie było grudek wlewać stopniowo do gotującego się gulaszu mieszając (jeśli gulasz jest za rzadki należny dodać więcej mąki rozrobionej z woda). Wszystko razem jeszcze pogotować na wolnym ogniu przez jakiś czas.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować