GULASZ WOŁOWY NA PIWIE

4.95 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gulasz inspirowany kuchnią belgijską, a dokładnie daniem Carbonade flamande, czyli flamandzkim gulaszem wołowym w ciemnym piwie typu porter.

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 600-700 g wołowiny (łopatka, polędwica, ligawa)
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 marchewki
    1 szklanka bulionu
    ok. 400 ml piwa ciemnego typu porter
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    1 łyżka musztardy francuskiej
    2 listki laurowe
    2 ziela angielskie
    1 łyżeczka majeranku
    sól, pieprz
    2-3 łyżki oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.95 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Frytki Piwa Gulasz

Gulasz wołowy na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i smażymy na rozgrzanym oleju, a następnie przenosimy do garnka.
    Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu wołowiny. Przenosimy również do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, majeranek i zalewamy bulionem oraz piwem. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 45-50 min.
  • 2. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do gulaszu. Dusimy przez kolejne 45-50 min., aż mięso będzie miękkie.
  • 3. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz dodajemy musztardę. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu jeszcze przez 2-3 min.
    W oryginale gulasz podajemy z frytkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piwo Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować