Gulasz cielęcy z winem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mięso jest delikatne i miękkie, a sos kremowy i aromatyczny. Gulasz podawaj gulasz z ryżem lub kaszą pęczak.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 400g cielęciny,
    • 1 łyżka masła,
    • 1 cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • ½ szklanki białego wytrawnego wina,
    • 1-1,5 szklanki wody,
    • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
    • 1 łyżeczka tymianku,
    • 1 łyżka śmietany kremówki,
    • 1 łyżka mąki,
    • Sól,
    • pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina Gulasz

Gulasz cielęcy z winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuść masło. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż ją. Następnie dodaje przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 30 sekund. Dodaj mięso pokrojone w kawałki. Obsmaż je na rumiano. Dopraw je solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. Podlej całość winem. Gdy wino zredukuje się do połowy to podlej mięso wodą. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę tzn. do miękkości mięsa.
    Pod koniec do gulaszu dodaj śmietanę. Zagęść gulasz mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody.
    Podawaj gulasz z ryżem lub kaszą pęczak.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina Mięso Wino

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować