900 g wieprzowiny (u mnie szynka),
puszka czerwonej fasoli,
kilka czubatych łyżek kukurydzy,
mała papryka,
duża cebula,
marchewka,
gałązka selera naciowego,
2-3 ząbki czosnku,
2-3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
około 2 szklanek wody lub bulionu (tyle, aby zakrył mięso)
opcjonalnie 4 łyżki śmietanki (18, 30 lub 36%),
duża garść natki pietruszki lub kolendry,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, kmin rzymski (kumin), słodka i ostra papryka, tymianek, 2 liście laurowe
Gulasz wieprzowy z fasolą i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w kostkę. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno posiekaną cebulę, paski papryki oraz pokrojone w drobną kostkę marchewkę i seler. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Po minucie dodać mięso i liście laurowe, zalać płynem (powinien delikatnie zakrywać składniki) i dusić na małym ogniu do miękkości (około 30-45 minut; należy dolać płyn, gdyby za szybko wyparował). Gdy mięso będzie miękkie, dodać fasolę, kukurydzę i koncentrat. Doprawić do smaku. Gotować 5-10 minut bez przykrycia, do zgęstnienia sosu. Opcjonalnie dolać śmietankę. Całość posypać świeżymi ziołami.
Komentarze