Gulasz wieprzowy z fasolą i kukurydzą

4.5 (149 ocen)

  • 60 min

Pożywne i pyszne danie na chłodne dni.

  • 60 min

Składniki:

  • 900 g wieprzowiny (u mnie szynka),
    puszka czerwonej fasoli,
    kilka czubatych łyżek kukurydzy,
    mała papryka,
    duża cebula,
    marchewka,
    gałązka selera naciowego,
    2-3 ząbki czosnku,
    2-3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
    około 2 szklanek wody lub bulionu (tyle, aby zakrył mięso)
    opcjonalnie 4 łyżki śmietanki (18, 30 lub 36%),
    duża garść natki pietruszki lub kolendry,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, kmin rzymski (kumin), słodka i ostra papryka, tymianek, 2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z fasolą i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno posiekaną cebulę, paski papryki oraz pokrojone w drobną kostkę marchewkę i seler. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Po minucie dodać mięso i liście laurowe, zalać płynem (powinien delikatnie zakrywać składniki) i dusić na małym ogniu do miękkości (około 30-45 minut; należy dolać płyn, gdyby za szybko wyparował). Gdy mięso będzie miękkie, dodać fasolę, kukurydzę i koncentrat. Doprawić do smaku. Gotować 5-10 minut bez przykrycia, do zgęstnienia sosu. Opcjonalnie dolać śmietankę. Całość posypać świeżymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować