Gulasz wieprzowy z ciecierzycą

4.47 (167 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

W chłodne dni uwielbiam takie rozgrzewające dania.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
    1 cebula
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2 ząbki czosnku
    2 marchewki
    150g ciecierzycy
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    350g pieczarek
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    3 łyżki mąki
    750ml bulionu warzywno-mięsnego
    Sól, pieprz do smaku
    Natka pietruszki
    Zioła do smaku: tymianek, bazylia
    ½ łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki
    150ml mleczka kokosowego
Wystaw ocenę:

4.47 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do zrumienienia. Dodajemy mięso pokrojone w mniejszą kostkę i obtoczone w mące, pokrojoną w talarki marchewkę oraz bulion. Dusimy pod przykryciem ok 40 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy pozostałe składniki: pokrojone w kawałki papryki, plastry pieczarek, przecier pomidorowy, namoczoną przez noc ciecierzycę - chyba, że używamy konserwowej, to moczyć nie musimy;) oraz przyprawy- delikatnie, później można doprawić. Dusimy nadal pod przykryciem przez kolejne 40 minut lub dłużej- w zależności od kruchości mięsa i naszego gustu.
    Mleczko kokosowe mieszamy z odrobiną sosu z gulaszu i wlewamy do całości na 5 minut przed końcem duszenia. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy na ciepło np. z chlebkami naan lub bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować