Przepis mam od koleżanki Magdaleny S. Wprowadziłam kilka zmian, więc postanowiłam go opublikować. Błyskawiczny obiad w 30 minut łącznie z przygotowaniem:)
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 puszka ( 425 ml)gotowanej cieciorki
1 duża cebula cukrowa
0,5 puszki krojonych pomidorów lub 2 świeże pomidory w sezonie letnim
2 duże ząbki czosnku
0,5 papryki czerwonej
0,5 papryki żółtej
0,5 papryki pomarańczowej
sól, jarzynka, cukier, pieprz kolorowy z młynka
zioła włoskie
1/4 szklanki białego wina
masło z olejem do smażenia.
Gulasz paprykowy z cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Posiekaną cebulę zeszklić na średnio rozgrzanym maśle z olejem dodając po 2-3 szczypty cukru i jarzynki. Następnie dodać paprykę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Wlać 1/4 szklanki białego wina ( ja dałam Martini Bianco) i dusić kilka minut. Wlać pomidory z puszki (połowę zawartości), dusić do chwili gdy papryka zmięknie, ale powinna być al' dente.W trakcie duszenia doprawić solą, pieprzem, cukrem, ziołami włoskimi. Pod koniec duszenia dodać osączoną cieciorkę. Chwilkę poddusić i gotowe. Gulasz można podać z makaronem lub kaszą czy ryżem.
Komentarze